Onko näillä yhteistä?

Onko näillä yhteistä?

Rinnehissi eli funikulaari on suunnitteilla ainakin Turkuun. Alkoi soida päässä sanat "funikuli, funikula, funikuli, funikulaaaaa.......", onko näillä tekemistä toistensa kanssa??? Jälkimmäinen lienee operettikappale?

Vastaus

Vesuviuksen rinteeseen rakennettiin ensimmäinen rinnevaunu (kiskoköysirata) eli funikulaari vuonna 1880. Tämän kunniaksi Luigi Denza sävelsi laulun Funiculì, Funiculà, johon sanat kirjoitti Peppino Turco.

Kommentit (1)
Suomessa harvinainen kuljetusmuoto on aiheuttanut hieman terminologista sekaannusta. Keski... Suomessa harvinainen kuljetusmuoto on aiheuttanut hieman terminologista sekaannusta. Keski- ja Etelä-Euroopassa, missä tämäntyyppiset laitteet ovat yleisiä, on funikulaariksi perinteisesti kutsuttu järjestelmää, jossa kaksi vaunua toimii toistensa vastapainoina ja vinohissiksi (inclined elevator) järjestelmää, jonka ainoalla vaunulla on erillinen vastapaino, kuten muissakin hisseissä. Turun järjestelmä ei siis varsinaisesti ole funikulaari mutta rinnehissi se voi olla, jos tuollainen uusi synonyymi vinohissille on päätetty ottaa käyttöön.
8.3.2019 13:50 Leo Salminen 5326

Vastauksesi