Onko myyttiä tai muuta kertomusta siitä, miten riikinkukko sai upean...

Onko myyttiä tai muuta kertomusta siitä, miten riikinkukko sai upean...

Onko myyttiä tai muuta kertomusta siitä, miten riikinkukko sai upean ulkonäkönsä? Mistä kirjasta tai kirjoista sen voisi lukea? Kiitos jo etukäteen vastauksesta ja loistavasta palvelusta! Terveisin Merja

Vastaus

Riikinkukko on Intian kansallislintu, ja sieltä se on myös alunperin lähtöisin, joten selitystä linnun alkuperästä kannattaa lähteä hakemaan siitä suunnasta.

Tässä suora lainaus Oulun yliopiston alaisilta sivuilta: "Maalausten riikinkukko-aihe on vaeltanut kunnioitettavan matkan meidän aikaamme asti. Itse lintu on kotoisin Intiasta. Siellä sitä pidettiin auringon vertauskuvana, koska pyrstösulat ovat niin loistavat. Intiasta riikinkukko levisi Babylonian, Persia ja Vähän-Aasian kautta Samokselle, missä siitä tuli Heran temppelin pyhä lintu. Roomassa toisella vuosisadalla eKr. riikinkukko pyhitettiin Junolle. Antiikin aikaan uskottiin, ettei riikinkukon liha mätäne. Siispä kristityille riikinkukko sopi Kristuksen ylösnousemuksen symboliksi."

Tieteellisten seurain valtuuskunnan nettisivuilta taas löytyy seuraavanlaista tietoa artikkelista 'Oliko renesanssin aikana tiedettä?':

"--- Niinpä esimerkiksi Gonrad Gesnerin (1516-65) luonnonhistoriassa riikinkukosta kerrottiin seuraavia seikkoja: luettelo linnun erikielisistä nimistä, antiikin auktoreihin nojaava linnun kuvaus, siihen liitettyjä ominaisuuksia, kuten se, että riikinkukon liha ei pilaannu tai että lintu häpeää omia jalkojaan. Näitä seurasi luettelo riikinkukkoon liitetyistä asioista, kuten "riikinkukon-sinisestä" tai Intiassa sijaitsevasta Riikinkukko-joesta. Renessanssin luonnonhistorioissa lintuun liitettiin myös useita sananlaskuja, legendoja ja kerrottiin siitä valmistettavia lääkereseptejä. ---"

Siitä miten riikinkukko on saanut upean höyhenpukunsa en löytänyt minkäänlaista tarustoa tai tarinaa - riikinkukko näyttää viehättäneen tietokirjailijoita enemmän etenkin dekkaristeja. Kuvien kieli -teoksesta (Lempiäinen, Pentti; WSOY; 2002) sivuilta 307 - 308 löytyy samantyyppisiä riikinkukkoon liittyviä uskomuksia kuin jo edellä mainitsin.

Kauniina ja sittemmin laajalla alueella asustavana eläimenä erilaisia kertomuksia on varmasti löydettävissä lisääkin.

LÄHTEET

Bysantti idullaan – riikinkukko varhaiskristillisessä haudassa (Oulun yliopisto)
http://herkules.oulu.fi/isbn9514270606/html/a15.html

Iltalehti
http://www.iltalehti.fi/tsau/kysytsaulta/13481.shtml

Tieteellisten seurain valtuuskunta
http://www.tsv.fi/ttapaht/012/mikkeli.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi