Onko myymälöillä velvollisuus ottaa takaisin myymiensä tuotteiden pakkaukset?

Onko myymälöillä velvollisuus ottaa takaisin myymiensä tuotteiden pakkaukset?

Esimerksi televisioiden pakkaukset ovat niin isoja, että niiden pilkkominen pahvinkeräysastioihin sopiviksi paloiksi on valtava työ. Myös stryroksista on vaikea päästä eroon, kun ei sille näytä olevan oikein missään kesäysastiaa.

Vastaus

Pakkausten kierrätyksestä Suomessa vastaavat yritykset, jotka pakkaavat tuotteita Suomessa tai maahantuovat Suomeen pakattuja tuotteita ja joiden liikevaihto on vähintään 1M€. Tällaisilla yrityksillä on niin kutsuttu tuottajavastuu. Sen mukaan tuotteiden mukana Suomen markkinoille päätyneet pakkaukset on kerättävä takaisin kiertoon ja materiaalit hyödynnettävä uusien tuotteiden valmistuksessa eli kierrätettävä laissa määriteltyjen tavoitteiden mukaan. Vastuu perustuu EU:n ja Suomen lainsäädäntöön.

Tuottajavastuullisten yritysten vastuulla on myös ollut järjestää kuluttajapakkausten keräys Suomessa vuoden 2016 tammikuusta lähtien. Tällöin Rinki-ekopisteverkosto aloitti toimintansa. Pisteisiin kuluttajat voivat palauttaa käytetyt kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset.

Myymälän ei siis tarvitse ottaa vastaan myymiensä tuotteiden tyhjiä pakkauksia, vaan ostaja huolehtii itse pakkauksen kierrätyksestä viemällä sen esimerkiksi Rinki-ekopisteeseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi