Onko Muumien elämä muuttunut?

Onko Muumien elämä muuttunut?

En ole aikoihin lukenut muumisarjakuvis joten kysyn pitääkö paikkansa että uusimmissa sarjakuvissa Muumipapalla on auto ja Muumipeikolla älypuhelin? Entä onko Muumimammasta tehty jokin moderni feministi joka välttelee perinteistä äitiroolia sekä Muumitalon keittiötä?

Vastaus
03.01.201919:24
140
22

Riippuu mistä Muumi-sarjiksista puhutaan.

 

Muumipeikko-sarjakuvat ilmestyivät vuosina 1954–1975 ilmestynyt sanomalehtisarjakuva, jonka loi Tove Jansson ja jota jatkoi hänen jälkeensä Lars Jansson.  Sarjakuvat oli tarkoitettu alunperinkin myös aikuisille mistä syystä niissä esiintyi mm. satiirisia kertomuksia eikä siis ihmekään jos tarinat eivät ole alkuperäisten kirjojen tai suositun Muumilaakson tarinoita - lastenohjelman jaksojen mukaisia.

Wikipedia osaa myös kertoa:

"1990-luvulla alettiin julkaista uusia Muumi-sarjakuvia, jotka perustuvat pitkälti suosittuun Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjaan ja ovat selvästi enemmän lapsille suunnattuja kuin alkuperäiset Muumipeikko-sarjakuvat. Pienille lapsille suunnatut sarjakuvat ovat ilmestyneet Muumi-lehti-nimisessä julkaisussa, johon vuonna 1999 sulautettiin myös lasten puuhatehtäviä sisältänyt Muumilaakson puuhalehti. Muumi-lehdessä julkaistiin uusia tarinoita aina vuoteen 2010 asti. Sittemmin julkaistut Muumi-lehdet ovat olleet lähes täydellisiä kopioita aiemmin julkaistuista lehdistä."

Vuodesta 1993 on julkaistu myös uutta Muumipeikko-sanomalehtistrippiä, jota piirsi Matti Nisula ja käsikirjoittivat ToTo-nimimerkin takana esiintyneet veljekset Jukka ja Kimmo Torvinen. Valvonnasta on vastannut Lars Janssonin Sophia-tytär.

Ajan kuluessa tarinat ja niiden hahmot saavat vääjäämättä uudenlaisia piirteitä kun tekijät ja käsikirjoittajat vaihtuvat ja he omaksuvat omalle ajalleen, kulttuurilleen ja "tyylilleen" sopivia ajatuksia. Kuten yllä todettu, alkuperäisetkään Muumisarjakuvat eivät olleet vain lapsille. Niissä oli siis (kuten myös monissa vanhoissa, suomessa julkaisemattomissa Muumi-animaatioissa) myös paljon aikuisille suunnattua sisältöä.

Kommentit (0)

Vastauksesi