Onko Mount Everest sittenkään maapallon korkein vuori?

Onko Mount Everest sittenkään maapallon korkein vuori?

Onko Mount Everest sittenkään maapallon korkein vuori? Ehkä epämääräisestä (ja keinotekoisesta) merenpinnantasosta mitattuna kyllä, mutta eikös Mauna Kea ollut merenpohjasta mitattuna korkein. Mutta merenpohjankin suhteellinen korkeus vaihtelee ympäri maapallon. Kun maapallo ei ole täydellisen pallon muotoinen, niin mikä vuori tai alue olisi kaikkein korkein Maan keskuksesta (ytimestä) mitattuna. Voisin kuvitella sen olevan jossain maapallon ekvaattorilla, kun maapallo on litistynyt navoilta ja pullistunut ekvaattorilta.

Vastaus

Merenpinta on todellakin ongelmallinen lähtökohta vuorten korkeuksien mittaamiselle. Maapallohan ei ole pallo, vaan ellipsoidi – sen napa-alueet ovat noin 20 kilometriä lähempänä ellipsoidin keskipistettä kuin päiväntasaajan seutu.

Mount Everestin huippu on 6382,3 km:n etäisyydellä maaellipsoidin keskipisteestä, kun taas ecuadorilaisen Chimborazo-vuoren huipun etäisyys on 6384,4 km, eli yli kaksi kilometriä enemmän ja tällä tavalla laskettuna se on maailman korkein vuori.

Lähde: http://solmu.math.helsinki.fi/2006/3/alestalo.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi