Onko mökkinaapurin asiallista käyttää tonttinsa reunaa myötäilevää tietäni.

Onko mökkinaapurin asiallista käyttää tonttinsa reunaa myötäilevää tietäni.

Yhteinen tiemme tulee itä-länsisuunnassa ja jatkuu suoraan naapurin pohjoisrajaa pitkin hänen tienään rantaa kohti, naapurin mökkipihan pohjoispuolelle. Naapurin tontin ylänurkassa yhteinen tiemme haarautuu n. lounaaseen minun tiekseni johtaen tonttini pohjoiseen ylänurkkaan. Naapurin tontti rajoittuu em. teihin ja tonttini pohjoiseen rajaan, joka on (sekin) itä-läsi-suuntainen. Mökkinsä pihan parannusaineiden ajossa on korkeareunaiset sora-autot käyneet kääntymässä tonttini nurkalla voidakseen peruuttaa kuorman rantaan. Tieni on tästä ajosta painunut. Naapurilla on suunnitelmia tehdä asuinrakennus n. 9000 neliömetrin tontilleen. Arvelen ajon tulevalle asuinrakennukselle helposti suuntautuvan tieni kautta vaikka naapurin tontin kauppakirjassa tie on hänen tonttinsa pohjoisrajalla.

6 vastausta

Kysy.fi-vastaajat eivät ole lakimiehiä, joten emme voi ottaa kantaa tällaiseen täsmälliseen kysymykseen. Ensimmäiseksi kannattaa naapurilta suoraan kysyä, mihin hän on ajatellut tiensä rakentaa,. Silloin ei tarvitsisi arvella. Asiaan tietysti vaikuttaa, onko tontille määritelty tietoikeus (vai sitäkö tarkoitat kauppakirjalla). Suosittelisin sinulle Oranssi Oy:n juristivastaanottoa, joka toteutuu Kallion kirjastossa 4.6. Vastaanotolle voi ilmoittautua verkkolomakkeen kautta. Siellä voit keskustella asiasta juristin kanssa.

Kommentit (0)
25.05.201817:16
4711
56

Hanki Maanmittauslaitokselta tonttisi rasitustodistus. Siitä ilmenee tontillasi sijaitsevien teiden käyttöoikeudet. Jos ei naapuritontilla käyttöoikeuksia ole, voit käydä informoimassa asiasta naapuriasi. (Ja kyllä - se on mahdollista tehdä myös ystävällisesti.) Jos naapuritontilla on tien käyttöoikeus, niin silloin kannattaa vain tyynesti hyväksyä vallitseva tilanne.

Tiesi painumasta taas kannattaa keskustella vahingon aiheuttaneen sorafirman kanssa. Sille ei yhden sorakuorman levittäminen painuneeseen tienkohtaan luulisi olevan isokaan juttu.

 

Kommentit (0)
12.01.201916:31
30
16

Selvisi, että ennen äskettäin tapahtunutta tontin omistajanvaihdosta kenelläkään (metsätila ja kaksi mökkiä) ei ollut  tieoikeutta. Maanmittari oli laittanut tieoikeudet em. omistajanvaihdoksen jälkeen.

Tieasioille kuvaavaa on, että tiet oli tehty 1970- luvulla ja niitä käytetty 31 vuotta ilman tieoikeutta. Maanomistajilla ja teiden rakentajilla ei ollut kenelläkään tieoikeutta. Nyt samalla kertaa tuli kaikille tieoikeus. Hänellekin, joka ei ollut mitenkään kustannuksiin osallistunut..

Tulee mieleen toinen tapaus: Oli jo vuosikymmeniä toiminut tiekunta, joka oli rakentanut ja kunnossapitänyt erästä tietä. Puhelinyhdistys rakensi linkkitornin (radiotorni) tien varteen. Puhelinyhdistys käytti tietä kuin omaansa ja kunnan tiejaosto liitti yhdistuksen väkisin tiekunnan jäseneksi. Eräässä kohtaa tien alla ei 11 metrinen pylväs tavannut suon pohjaa, kun sähköyhtiö kokeili. Kunnan tiejaoston jäsenet kävelivät tiellä tarkastamassa ja kertoivat tällaisten teiden lujittuvan, kun muutama raskaampi ajo tehdään!

Kenelläkään tiejaoston jäsenistä ei ollut tienrakennus- eikä lainopillista koulutusta. Silti he saattoivat käyttää tuomiovaltaa. (Ihan oikeasti kuten tuomioistuin.)

Tie on "vapaata riistaa". Milloinkaan ei tietä voi tehdä itselleen. Kukatahansa, joka voi näyttää tarvitsevansa sitä, näkyy saavan siihen oikeuden - vieläpä lahjaksi. En enää ihmettele, että mikä tahansa kaivosyhtiö saa kaivaa Suomen maaperän tyhjäksi.

Kommentit (1)
Vaikkei nyt enää mitenkään alkuperäiseen kysymykseen liitykään, niin on hyvä huoma... Vaikkei nyt enää mitenkään alkuperäiseen kysymykseen liitykään, niin on hyvä huomata, että myös suomalaiset kaivosyhtiöt saisivat hyödyntää Suomen malmivaroja.
13.1.2019 14:18 Nanna Heikkilä 1309
11.01.201908:00
4333
9

Suomalaiset jaksavat riidellä vaikka mistä asiasta.

Kommentit (0)
10.01.201921:11
30
8

Tienpätkä, joka johtaa tontilleni ei ole minun maallani vaan erään metsätilan maalla. Se johtaa naapurin tontin vieressä tontilleni ja on minun rakentamani. Tällä pätkällä ei ole muita osakkaita. Kauppakirjaan ja karttaan on naapurille merkitty tie hänen tonttinsa toista (pohjoista) reunaa pitkin.

Kuinka asiallinen on naapurin pyrkimys käyttää tietäni (on jo syksyllä tehnyt liittymän poistuttuani mökiltäni). Kyllä otan puheeksi naapurin kanssa, mutta olisi hyvä tietää etukäteen asiat neuvottelun pohjaksi. 

Yksityistielaki on Suomen vaikeaselkoisin. Soitinkin jo erääseen lakitoimistoon ja sieltä luvattiin soittaa takaisin, kun tieasioita tunteva juristi saapuu. Harmikseni hänellä ei ollut muuta kuin, että ei nää mitään estävää perustetta naapurin ajamiselle, jos siinä kerran on tie. 

 

Kommentit (1)
Eli mikä se ongelma tässä nyt sitten oikeastaan on?
10.1.2019 21:45 Matti Rantanen 4711
11.01.201907:32
30
6

Liittymältä olisi esteetön näköala mökkini pihaan ja liikennettä olisi runsaasti. Tien kunnossapito tulisi ongelmaksi. Yli kolme vuosikymmentä tietä tehtiin ja pidettiin naapuritontin silloisen omistajan kanssa ja hän ajoi tonttinsa toisella reunalla olevan liittymänsä kautta. 

Nykyinen keskittyy enemmän ajamiseen kuin tien ylläpitoon. Näistä syistä pitäisin tekemäni tienpätkän omassa käytössä.

Kommentit (0)

Vastauksesi