Onko mitään arviota siitä, miten kauas menneisyyteen pitää mennä että ihmisen...

Onko mitään arviota siitä, miten kauas menneisyyteen pitää mennä että ihmisen...

Onko mitään arviota siitä, miten kauas menneisyyteen pitää mennä että ihmisen esi-isät olivat eri lajia kuin nykyihminen? Siis sillä biologisella nykymääritelmällä, että sen ikäinen esi-isä ja nykyihminen eivät saisi keskenään lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä?

(Ja kiitos hienosta palvelusta!)

Vastaus

Noin 40 000 vuotta sitten ihmislajeja on elänyt maapallolla useita samanaikaisesti. Nykyihmiset ovat kehittyneet ilmeisesti nk. heidelberginihmisistä Afrikassa viimeistään 165 000 vuotta sitten. Heidelberginihminen (Homo heidelbergensis) oli eri laji kuin nykyihmminen (Homo sapiens), mutta muutos on ollut liukuva. Sekamuotoisia fossiileja on löydetty.

Heidelberginihmisten jäännöksistä on löydetty yhteisiä piirteitä niin nykyihmisen, neandertalinihmisen kuin näiden edeltäjän pystyihmisenkin kanssa. Varhaisimmat pystyihmiset (Homo erectus) elivät 1,8 miljoonaa vuotta sitten, myöhäisimmät löydöt ovat vain n. 40 000 vuoden takaa. Pystyihmisistä kehittyi hiljalleen heidelberginihmisiä 500 000 miljoonaa vuotta sitten. Heidelberginihmisistä kehittyi edellen Afrikassa Homo helmei -niminen nykyihmise esiaste ja Euroopassa neandertalinihminen (Homo neanderthalis). Neandertalilaiset asuttivat Eurooppaa 200 000 - 28 000 vuotta sitten. Homo sapiens puolestaan ilmaantui Afrikkaan 165 000 vuotta tten ja levisi Eurooppaan 100 000 vuotta stten.

Pystyihmiset, heidelberginihminen, neandertalilaiset ja nykyihminen ovat siis hetken eläneet samanaikaisesti, eikä voida varmasti sanoa missä vaiheessa mikäkin laji on muuttunut toiseksi. Nykyihminen on oletettavasti voinut lisääntyä edeltäjänsä Homo helmein kanssa, koska kyse on samasta kehityskaaresta. Myös neandertalilaisten kanssa nykyihminen on lähteeni mukaan risteytynyt, vaikkakin se on ollut satunnaista. Molempien lajien geenivarastot ovat nimittäin säilyttäneet identiteettinsä eli lajit eivät ole sulautuneet toisiinsa.

Tietoa siitä, olisivatko myös heidelberginihminen ja Homo erectus kyenneet lisääntymään Homo sapiensin kanssa en löytänyt. Ainakin pystyihminen on niin kaukana kahden kehitysvaiheen päässä, että pidän lisääntymismahdollisuuksia epätodennäköisinä.

Lähde:

Valste, Juha: Apinasta ihmiseksi (2004). WSOY.

Kommentit (0)

Vastauksesi