Onko minulla oikeus vaatia radion sulkemista terveyskeskuksen odotustiloissa?

Onko minulla oikeus vaatia radion sulkemista terveyskeskuksen odotustiloissa?

Meidän terveyskeskuksessa soi aina radio, ja minusta se on suunnattoman ärsyttävää. Haluaisin odottaessani koota ajatuksiani ja suuntautua ajatuksissani lääkärin kohtaamiseen ja kysymyksiini hänelle. Radion pakkokuuntelu ja sen typerät jutut vievät keskittymisen sellaiselta.

2 vastausta
25.08.201722:51
80968
72

Ei ole. Pyytää toki voi tai käyttää korvatulppia tai kuulosuojaimia. Vain linja-autossa on (yhdelläkin) matkustajalla oikeus vaatia radiota kiinni. Muualla tilan omistaja/haltija päättää minkälaista äänimaisemaa tarjoillaan.

Jos asia on ongelma, niin kannattaa miettiä ne kysymykset etukäteen ja laittaa paperille. Ei se lääkäri (tai todennäköisemmin sairaan-/terveydenhoitaja) pahastu vaikka onkin lunttilappu.

Kommentit (2)
Näin se menee. "Onko minulla oikeus muuttaa maailmaa, koska siellä on virhe joka ärsytt... Näin se menee. "Onko minulla oikeus muuttaa maailmaa, koska siellä on virhe joka ärsyttää minua?" No ei ole sulla sellaista oikeutta ihan omien tuntemusten perusteella. (En nyt koskettele yhteiskunnallista päätöksentekoa, parisuhteen ongelmia tms.) Myös kaupan kassalla pitää jonottaa, vaikka olisi mukavampaa olla heti se ensimmäinen. Ludwig Wittgenstein kirjoittaa Tractatus logico-philosophicuksessaan: "Maailmaa on kaikki, mikä on niin kuin se on." Vaikka hän nyt ei tarkoittanutkaan odotusaulan äänimaisemaa, voi sitaattia aivan huumorilla siihenkin asiaan sijoittaa.
26.8.2017 00:52 Eetu Etukeno 8093
Eetu, tuo kaupan kassalla jonottaminen onkin melko mielenkiintoinen asia. Meillä Suomessa... Eetu, tuo kaupan kassalla jonottaminen onkin melko mielenkiintoinen asia. Meillä Suomessahan toki on totuttu siihen, että kassalle yms paikkoihin jonotetaan paikallesaapumisjärjestyksessä, mutta mikään laki tai asetus ei jonossa kiilaamista kuitenkaan kiellä. Vähintäänkin paheksuvaa jupinaa jonossa kiilaaja toki aiheuttaa ja saattaapa tilanne esim. aamuyön snagarijonossa melko helposti kääntyä tappeluksikin, mutta mitään lakia kiilaaja ei riko, hän vain käyttäytyy meidän tapakulttuurimme puitteissa huonosti. Ja selvennetään nyt vielä kaiken varalle, että tämä siis ei ollut puheenvuoro jonoissa kiilaamisen puolesta.
26.8.2017 10:37 Matti Rantanen 5237
26.08.201712:36
27980
10

Tyrkkäänpä taas nokkani asiaan, josta tiedän saavani nuuskaa. Vaan haitanneeko tuo.

Yleisissä palvelupisteissä kuten kysyjän mainitsema, on nähtävissä periaatteessa kaksi "oikeaa" syytä, miksi radio soi. Ensimmäinen ja tietyssä salailukulttuurissa kasvaneena minusta tärkein on se, että yleisen hälyn, jota radiokin edustaa, avulla saadaan henkilökunnan mahdollisesti puhelimessa tai luukulla olevan asiakkaan kanssa käydyt keskustelut puuroutetuksi siten, että ne eivät kuulu yhtä helposti kaikille. Eri asia on sitten, jos talossa on tapana kailottaa täyttä kurkkua, että herra X:n HIV-testitulokset ovat noudettavissa luukulta 5, tms. 

Toinen syy on se, että joitakin asiakkaita musiikki saattaa helpottaa, jos he tuntevat pelkoa vastaanotolle menosta. Ei tarvitse koko ajan ajatella, onko koetuloksissa etäispesäkkeitä  vai ei, vaan voi kuunnella sen sijaan rallaattelua. Jos jaksaa ja saa ajatukset irti omasta tuskastaan. Ehkä musiikki myös suojaa työntekijöitä ikävystymiseltä (?).

Itse radion tms. soittamisesta olen ihan samaa mieltä kuin kysyjä. Inhoan kaikkea yleisillä paikoilla, kulkuvälineissä, kaupoissa yms soivaa musiikkia/mainoksia/puheenpölinää. Varsinkin sitä, että jotkut kuuntelevat musiikkiaan jopa kuulokkeilla niin kovaa, että se vuotaa metrossa vieressä istujalle, tai bussissa joku katselee läppäriltään elokuvia pauke kaikuen. Ai niin, bussissahan sen voi kieltää...onneksi! Lentokoneessa sen sijaan tilanne on toinen.Ei pääse pakoon edes naapuripenkin loistotähteä.

Se, mikä on kenenkin oikeus ja mikä ei, onkin mielenkiintoinen juttu. Vähän väliä kuulee, että esim päiväkodeissa on henkilökunnalla kuulovammoja, koska lapset kirkuvat niin kovaa. Tilannetta on yritetty helpottaa vaikkapa akustiikkalevyillä, muokkaamalla ryhmäkokoja ja ohjelmaa. 

Olen kysynyt usealta taholta, mikä järki on siinä, että useimmissa konserteissa sekä ulko- että sisätiloissa, jopa kirkoissa, musiikki soi niin kovaa, että se kuuluu toiselle puolelle kylää, ja muusikoilla itsellään on korvatulpat? Eikö voisi säätää volyymiä vähän pienemmälle, jottei tulppia tarvittaisi ja pauhuun raahattujen pikkulastenkin kuulo säästyisi? Tähän en ole saanut keneltäkään vastausta. Luultavasti niitä tulee tähän vuodatukseen sitten tuplaten.

Oikeuksista - yleisesti ottaen on siis enemmän joidenkuiden oikeus levittää äänimaisemaansa kaikkien korviin, ja niiden, jotka eivät sitä tahdo, pitäisi sitten istua paikallaan tulpat korvissa. Tämä ajatusmalli lähenee sitä tapaa, että koulukiusaajan uhri joutuu vaihtamaan koulua, mutta kiusaaja saa jäädä sinne, missä on ja jatkaa toimintaansa. Minusta kun siihen sopisi paremmin se, että uhreilla olisi "oikeus" jäädä entiseen kouluunsa ja kiusaajalle etsittäisiin joku muu paikka. Yhtälailla kuin että se, joka ehdoin tahdoin tahtoo pilata kuulonsa/uppoutua musiikkiinsa kaikkialla, voisi tehdä sen omin laittein omiin korviinsa. Itse aiheutettujen kuulovammojen hoitaminen ja korjausyritykset/korvaukset tulevat muuten olemaan yhteiskuntamme vitsaus lähivuosina. Kuulolaitetehtaat taputtavat pieniä karvaisia käsiään?

Kaupan kassalla jonottaminen ei ole minulle ongelma. Siellä voi jopa tavata mukavia ihmisiä ja vaihtaa mielipiteitä. Kuten muissakin jonoissa.

Kommentit (1)
Bussissa voi kieltää BUSSIN radion soiton, mutta ei vieruskaverin radion/videon kuuntelu... Bussissa voi kieltää BUSSIN radion soiton, mutta ei vieruskaverin radion/videon kuuntelua, ellei se ole selvästi kaikkia häiritsevää, jolloin kuski voi tarvittaessa poistaa vaikka koko matkustajan kyydistä. https://www.matkahuolto.fi/aikataulut-ja-liput/usein-kysyttya-matkapalvelut/#.WaFdJChJZPY
26.8.2017 14:39 Köpi K 80968

Vastauksesi