Onko maissi ainoa viljalaji, jonka tähkät ovat makeita? Mitä sokeria niissä on?

Onko maissi ainoa viljalaji, jonka tähkät ovat makeita? Mitä sokeria niissä on?

Vastaus

Useimmat muut viljat puidaan kypsänä ja käsitellään ennen niiden päätymistä ihmisravinnoksi. Näistä poiketen tuoretta maissia voidaan syödä tähkistä rouskutellen. Tähkinä myytävät tai pakastepusseihin pakatut maissit ovat yleensä sokerimaissilajikkeita, jotka nimensä mukaisesti ovatkin makeita. Tähkät kerätään tuoreina ja pehmeinä, kun jyvät eivät vielä ole tuleentuneita. Silloin maku on täyteläinen ja sokeripitoisuus korkeimmillaan. Pelloilta puintikuivana korjattava kypsä viljelymaissi ei ole yhtä makeaa. Sokerimaissi on makeimmillaan kun se on vaalean keltainen. Kaupassa se on usein esikypsennettyä.

Maissintähkän maissin sokeripitoisuus on finelin taulukon mukaan 2.2 g/100 grammaa. Se on pääosin sakkaroosia, lisäksi pienemmissä määrin fruktoosia ja glukoosia. Tuoreet maissinjyvät sisältävät sokereita 3,6 g/100 grammaa

Kuivatun maissin jyvän sokeripitoisuus on 1 g/100 grammaa, maissijauhoissa vielä vähäisempi.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi