Onko mahdollista, että siperiantiikeri voi eksyä Suomen alueelle?

Onko mahdollista, että siperiantiikeri voi eksyä Suomen alueelle?

Vastaus

Korkeasaaressahan siperian- eli amurintiikereitä jo on. Tiikeripariskunnalle syntyi kolme pentuakin toukokuussa 2016. Mutta omin päin vaeltamalla halki laajan Venäjänmaan ja lopulta Suomen rajan yli? Ei tuntuisi mitenkään uskottavalta.

Muiden tiikerien tapaan myös amurintiikeri on uhanalainen. 1940-luvulla sen kanta putosi vain noin 40 yksilöön. Suojelutyön ansiosta amurintiikereitä on sentään nykyään jäljellä luonnossa 450-500 yksilöä. Eläintarhoissa on vähintään saman verran. Otus elelee kyllä aika lailla yksistään ja reviirin kokokin voi olla tuhannen neliökilometrin kokoinen, mutta tuskin se on erityisen halukas lähtemään luonnollisesta elinympäristöstään itäisen Siperian Amurjoen vuoristoisilta tienoilta kovin kauas. Myös sille ominainen riistaravinto löytyy kotiseuduilta. Englanninkielisen wikipedian mukaan amurintiikeri olisi aikoinaan mahdollisesti elänyt Mongolian alueella ja jopa Baikaljärvellä asti.

Fyysisten voimiensa puolesta tiikeri periaatteessa ehkä kykenisi hiljalleen etenemään Siperian harvaan asuttujen seutujen kautta kohti Suomea, jos vain ravintoa löytyisi riittävästi. Uhkana matkan varrella olisi ainakin ihminen, mikäli havaintoja eläimestä tehtäisiin asutuksen liepeillä. Muutenkin liikenteen, kylien ja kaupunkien lisääntyminen Suomea lähestyttäessä saattaisi viimeistään saada eläimen perääntymään.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi