Onko mahdollista että ihmisen hiukset harmaantuvat/ valkaistuvat...

Onko mahdollista että ihmisen hiukset harmaantuvat/ valkaistuvat...

Onko mahdollista että ihmisen hiukset harmaantuvat/ valkaistuvat säikähdyksestä? Ja jos on, niin mihin se perustuu vai onko kyseessä urbaani legenda?

Vastaus

Usein todellakin kuulee väitettävän, että joku olisi syvän surun tai järkytyksen vuoksi harmaantunut yhdessä yössä. Tosiasia kuitenkin on, että yhtäkkinen harmaantuminen eli yksittäisen hiuksen värin muuttuminen toiseksi yhdessä hetkessä on mahdotonta. Sen sijaan värin muuttuminen muutamassa päivässä on mahdollista, vaikkakin hyvin harvinaista. Hiusten väri voi muuttua harmahtavaksi melko nopeasti sillä edellytyksellä, että kyseessä on vanhempi henkilö, jolla on jo harmaita hiuksia ennestään.

Tässä muutamia hiusfaktoja. Ihmisellä on noin 300 000 hiusta, joista jokainen kasvaa suurinpiirtein senttimetrin kuukaudessa. Noin kolmen vuoden kuluttua hius irtoaa. Joka päivä irtoaa 50-300 hiusta. Surun tai järkytyksen aiheuttama stressi tai muu voimakas psyykkinen koettelemus saattavat aiheuttaa tavallista runsaampaa hiustenlähtöä. Ensin lähtevät vanhemmat, alkuperäisen väriset hiukset ja jäljelle jäävät viimeksi kasvaneet eli harmaat hiukset. Kyse on siis vain vaikutelmasta, joka syntyy, kun harmaiden hiusten osuus tukassa kasvaa.

http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d=156&a=1219&id=7243_4

Kommentit (0)

Vastauksesi