Onko mahdollista, että aikakone olisi jo keksitty?

Onko mahdollista, että aikakone olisi jo keksitty?

Onko mahdollista, että aikakone olisi jo keksitty? Olen tätä joskus pohdiskellut ja tullut tulokseen, että tämä voisi ehkä periaatteessa olla totta, sillä kukapa nyt menisi kaikille kailottamaan keksineensä aikakoneen ja vaikka menisikin, niin varmaan joku hallitus tai joku menisi väliin ja hiljentäisi miehen. Aikakone saattaisi olla vaarallinen, koska koko menneisyys ja tulevaisuus menisivät ehkä sekaisin. Eli onko nykytiedon perusteella pienintäkään prosentuaalista mahdollisuutta, että aikakone olisi edes mahdollista keksiä?

2 vastausta

Visainen kysymys, jota fyysikot ovat paljon pohtineet. Skepsiksen keskustelupalstalla voit seurata vanhaa keskustelua aikakoneen keksimisestä http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/17925.

Osa keskustelijoista pitää mahdottomana aikakoneen keksimistä, koska se olisi luonnontieteen osoittamien lakien vastaista. Esko Valtaoja argumentoi "tietyntyyppisen" aikakoneen puolesta.

Periaatteessa aikakoneen keksimistä voidaan pitää mahdollisena, jos suhteellisuusteoria mahdollistaa aikamatkailun madonreikien kaltaisen ilmiön avulla. Voidaan ajatella, että on teoriassa mahdollista rakentaa laite, esimerkiksi todella tehokas hiukkaskiihdytin, jolla pystyisi matkustamaan ajassa. Toistaiseksi ihmiskunnan teknologinen tietämys ei ole riittänyt laitteen valmistamiseen.

Ei siis vaikuta todennäköiseltä, että aikakonetta olisi kukaan vielä keksinyt. Ajassa siirtyminen on toistaiseksi ollut mahdollista vain sekunnin murto-osissa, joten menneisyyden ja tulevaisuuden sekaisin meneminen ei ole ollut kovin suuri uhka.

Aikamatkustuksesta ja suhteellisuusteoriasta täsmällisemmin:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aikamatkailu#Aikakone
http://www.tieteessatapahtuu.fi/008/tahtinen.htm
http://www.tieteessatapahtuu.fi/017/maalampi.htm
http://tieku.fi/maailmankaikkeus/universumin-kehitys/avaruuden-aikakoneet
http://www.tiede.fi/artikkeli/1/einstein_pani_avaruuden_elamaan#1

Suositeltavaa luettavaa HelMet-verkkokirjastossa:
Al-Khalili, Jim: Mustia aukkoja, madonreikiä ja aikakoneita. Art House, 2001.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&suite=def&reserve...

Hawking, Stephen: Ajan lyhyt historia. WSOY, 2000-2005. http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&suite=def&reserve...

Kommentit (0)
19.03.201315:41
119
75

Itseasiassa aikakone jolla voi kulkea ajassa taakse ja eteenpäin on AINOA keksintö koko maailmankaikkeudessa joka on joko ollut keksitty AINA, tai että sitä ei keksitä KOSKAAN!

PS. näi o. ei voi mittään, voi meitä pikku immeisii.. ;-) 

Kommentit (1)
Ollakseen käyttökelpoinen aikakoneen pitäisi olla myös paikkakone, nopeuskone ja varus... Ollakseen käyttökelpoinen aikakoneen pitäisi olla myös paikkakone, nopeuskone ja varustettu esikatselulla. Maapallohan ei vaikkapa tunnin päästä enää ole tällä samalla paikalla suhteessa muihin taivaankappaleisiin, joten pelkkä aikasiirtymä heittäisi meidät todennäköisimmin tyhjään avaruuteen. Ajassa siirtyminen pitäisi siis pystyä kytkemään myös paikkaan ja nopeuteen ja vieläpä varsin tarkasti: vain muutaman metrin virhe korkeudessa ja putoat melko vaarallisesti tai olet maansisällä. Vaikka aikasiirtymän määränpää saataisiinkin tarkasti sidotuksi Maapallon koordinaatteihin, olisi yhtään pidemmän ajan siirtyminen ilman esikatselumahdollisuutta silti melko vaarallista; samassakin paikassahan voi jollain toisella hetkellä olla vaikka metsäpalo tai talon kiviseinä.
6.5.2017 23:06 Leo Salminen 2307

Vastauksesi