Onko maapallon pyörimisessä itsensä ympäri eri leveysasteilla suuria nopeuseroja?

Onko maapallon pyörimisessä itsensä ympäri eri leveysasteilla suuria nopeuseroja?

Maapallo pyörii itsensä YMPÄRI KAIKILLA LEVEYSASTEILLA YHTÄ NOPEAA EIKÖ TOTTa

3 vastausta

Ei se nyt ihan yhtä nopeaa mene joka leveysasteilla, sillä aikaa pyörimiseen on aina noin 24 tuntia, mutta leveysasteet ovat eri pituisia. Päiväntasaajan kohdalla Maapallolla on pyörittävänään 40 070 kilometriä, joten nopeudeksi saadaan 1670 kilometriä tunnissa. Mitä lähemmäksi napoja mennään, sitä pienemmäksi leveysasteiden pituus käy, ja koska niiden kohdilla Maapallo siis pyörii lyhyemmän matkan samassa ajassa, sen nopeus pienenee. Tarkalleen navoilla Maapallo ei sitten pyöri ollenkaan, joten siellä pyörimisnopeuskin on nolla kilometriä tunnissa.

Kommentit (0)
12.03.201401:24
6179
28

Tässä asiassa voi syntyä sekaannuksia siksi, että kappaleen pyörimisnopeus voidaan ilmoittaa (ainakin) kahdella tavalla.

Maapallon yksittäisen pisteen nopeus suhteessa sen pyörimisakseliin vaihtelee edellisessä vastauksessa kuvatulla tavalla.

Sen sijaan Maapallon (kiinteiden pintaosien) jokaisen pisteen kulmanopeus on sama: ne siis kiertyvät valitulla aikavälillä pyörimisakselinsa ympäri yhtä monta astetta.

 

Kommentit (0)
12.03.201415:34
2795
12

Pyörimisnopeus voidaan tällaisen vanhan koulun kasvatin mielestä ilmoittaa vain kahdella tavalla, kierrosta/aikayksikkö ja
kulmayksikköä/aikayksikkö.
Ensimmäinen vastaus käsitteli kehänopeutta, vaikka kysyjä ilmeisesti tarkoitti kierros- tai kulmanopeutta.

Kaikkea voi sattua, kun vastattavana on kysymys ("itsensä ympäri kiertävästä") kappaleesta.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi