Onko "maapallo" harvinainen tai peräti ainoa vain yhtä tiettyä objektia tarkoittava yleisnimi?

Onko "maapallo" harvinainen tai peräti ainoa vain yhtä tiettyä objektia tarkoittava yleisnimi?

Useiden lähteen mukaan "maapallo" kirjoitetaan pienellä eli se on yleisnimi, ei asuinplaneettamme erisnimi. Onko tuollaisia vain yhtä tiettyä objektia tarkoittavia yleisnimiä paljonkin? En nyt siis tarkoita sellaisia sanoja, kuin "universumi" tai "maailmankaikkeus", koska niitä ainakin joidenkin multiversumiteorioiden mukaan voisi olla useampiakin, vaan sellaisia, joiden tarkoittamia asioita ei edes teoriassa ole, kuin yksi kappale. Onko olemassa jotain kielioppisääntöä, jonka perusteella jokainen voisi päätellä, että "maapallo" (ja vastaavat, jos muitakin sellaisia on) on yleisnimi vai pitääkö se yksinkertaisesti vain tietää?

4 vastausta

Kielikellon artikkelin mukaan sanat aurinko, kuu ja maa kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, kun niitä ei käytetä viittaamaan tiettyyn taivaankappaleeseen. Kielitoimiston ohjepankki taas sanoo, että tähtitieteessä Aurinko, Maa ja Kuu ovat erisnimä, kuten muut nimetyt taivaankappaleet, joten ne siis kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Kuitenkin maapallo kirjoitetaan aina pienellä alkukirjaimella eikä tälle ollut missään virallisessa lähteessä selitystä. Maapallo kuitenkin viittaa aina vain yhteen taivaankappaleeseen ja sitä tiettävästi käytetään myös tähtitieteessä nimityksenä.

Jos palataan vielä alkuperäiseen kysymykseen, maapallo lienee siis erisnimi eikä yleisnimi. Substantiivien sanaluokka muodostuu kummastakin ja erona näiden kahden nimityypin välillä on, että erisnimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Ehkä kysymys olisi parempi muotoilla muotoon, että onko maapallo ainoa erisnimi, joka kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Joskus erisnimien ja yleisnimien raja on häilyvä, joten varmaan jokunen pienellä alkukirjaimella kirjoitettava ja yhteen objektiin viittaava sana on olemassa.

 

Kommentit (1)
Kumpikaan tähän mennessä annettu vastaus ei oikeastaan vastaa esitettyyn kysymykseen.
6.6.2017 21:46 Nanna Heikkilä 1122
07.06.201712:31
17016
78

Esitän vielä joitakin omia mietteitäni, koskapa kukaan aihealueen varsinainen asiantuntija (Kielitoimiston vastausta lukuun ottamatta) ei ainakaan toistaiseksi ole kysymykseen puuttunut:

Kukaan ei kiistä sitä, etteivät Maa ja maapallo täysin yksiselitteisesti viittaisi yhteen ainoaan planeettaan. Kysymys kuuluukin: riittääkö synonyymisyys sinänsä tekemään molemmista erisnimiä? Mielestäni ei. Yritän seuraavassa perustella.

Kotimaisten kielten keskuksen kielitoimiston edustaja siis vastasi: "Taivaankappaleelle, joka on latinankieliseltä nimeltään Tellus, on annettu suomenkieliseksi vastineeksi eli erisnimeksi Maa." Siis annettu. Ymmärrän niin, että jonkin sanan luokittaminen erisnimeksi edellyttää - ainakin teoreettisesti - tietoista päätöstä. Kieli ei ole mikään järjestelmäautomaatti, jonka oikeinkirjoitussääntöjä voitaisiin yksiselitteisesti johtaa tietyistä premisseitä. Esimerkkinä vaikkapa adverbi "alun perin": on täysin entisaikojen kielenhuoltajien päätöksen varassa, että ilmaisu kirjoitetaan erilleen, sanaliitoksi, eikä yhteen. Mistään kielen omista lähtökohdista ei sääntöä kykene "johtamaan".

Nykysuomen sanakirja määrittelee sanan "maapallo" seuraavasti: "taivaankappaleemme, varsinkin ajatellen sen muotoa ja pintaa". Mielestäni tästä pitäisi selvästi ilmetä, että maapallo-sanan tehtävä onkin ennen muuta kuvaileva eikä nimeävä - olkoonkin että kyse on yhdestä ja samasta planeetasta.

Kun olen jo varhemmin tähän kysymykseen vastannut, niin itsellenikin, kuten eiliselle kysyjälle, tuli mieleen sana universumi, kun halutaan löytää sana, jonka tarkoitteita on olemassa vain yksi. Universumi siis kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, ja silloin kun tällainen päätös on tehty, ei taatusti ole ollut olemassa mitään tietoa "multiuniversumeista" yms. Jo klassisessa latinassa tunnettiin sana universum, -i  mm. merkityksessä 'maailmankaikkeus'. - Vielä voitaisiin viitata esim. historian aikakausien tai tapahtumien nimiin, vaikka niitä ei voisikaan pitää "objekteina" vaan ehkä pikemminkin "olioina" (filosofisessa mielessä). Esim. keskiaika, isoviha jne. kirjoitetaan pienellä, vaikka niissäkin on kyse vain yhdestä asiasta. Siinäkin tulee näkyviin kielen sopimusluonne (mikä ei tietenkään tarkoita mielivaltaisuutta).

 

 

Kommentit (1)
Hyvä vastaus. Tuosta kielen sopimusluonteesta toki herää kysymys, että ketkä niitä k... Hyvä vastaus. Tuosta kielen sopimusluonteesta toki herää kysymys, että ketkä niitä kieleen liittyviä sopimuksia ovat oikeutettuja tekemään, keiden kanssa ja keitä ne sopimukset sitovat (vai sitovatko keitään).
8.6.2017 09:28 Nanna Heikkilä 1122
06.06.201717:56
17016
49

Tästä asiastahan on käyty keskustelua toisessa kysymyssäikeessä.

31.5.2017 päätin lopulta kysyä asiaa Kotimaisten kielten keskukselta ja sain seuraavan, tähän palveluun samana päivänä postittamani vastauksen, jonka nyt toistan:

"Taivaankappaleelle, joka on latinankieliseltä nimeltään Tellus, on annettu suomenkieliseksi vastineeksi eli erisnimeksi Maa.  Maapallo-sana ei ole erisnimi eikä tähtitieteen termi."

 

Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi-palvelu puolestaan siis kirjoittaa 6.6.2017 näin:

"- - sitä tiettävästi käytetään myös tähtitieteessä nimityksenä.

Jos palataan vielä alkuperäiseen kysymykseen, maapallo lienee siis erisnimi eikä yleisnimi."

 

Mielenkiintoinen näkemysero. 

Kommentit (0)

Kielitoimisto, jonka ohjeisiin 6.6. vastauksessa viitattiin, kuuluu Kotimaisten kielten keskukseen ja on sen kielenhuolto-osasto. Kielitoimiston sanakirjassa sanan maapallo ensisijainen merkitys on "Maa-planeetta" (isolla alkukirjaimella). Tähtitieteen eikä minkään muunkaan tieteenalan termiksi sitä ei tuossa sanakirjassa luokitella. Sanalle on sanakirjassa toinenkin merkitys ja tässä tapauksessa selvästi yleisnimi, joka viittaa "maata pitkin kierivä palloon" ja sanan esimerkkikäyttönä on "Maalivahti torjui helposti maapallot".

Ilmeisen selvää kuitenkin on, että Maa ja maapallo viittaavat yhteen ainoaan planeetaan. Myös englannissa on samanlainen käytäntö, niin että sana globe kirjoitetaan pienellä ja Earth isolla alkukirjaimella.

Kommentit (0)

Vastauksesi