Onko maailman vanhin kaupunki Turkissa sijaitseva Gatal Höyyïe? Tai joku semmoinen?

Onko maailman vanhin kaupunki Turkissa sijaitseva Gatal Höyyïe? Tai joku semmoinen?

2 vastausta

Çatal Hüyük -niminen kivikautinen asutuskeskus sijaitsee Turkin Anatoliassa. Wikipedian artikkelin mukaan sitä on joskus kutsuttu vanhimmaksi tunnetuksi kaupungiksi. Vuosina 7400–6200 eaa paikalla oli parhaimillaan jopa 10 000 asukasta, mutta on kyseenalaista täyttikö Çatal Hüyük varsinaisesti kaupungin kriteerejä. Se muistuttaa ehkä kuitenkin enemmän suurta maanviljelyskylää, jossa ammatit eivät vielä olleet erikoistuneet kaupunkiyhteisön tavoin. Englanninkielinen wikipedia käyttää termiä "proto-city".

Maailman vanhimmasta kaupungista ei taida olla ihan yhtenevää näkemystä. Ensin pitää määritellä millainen asutuskeskus hyväksytään kaupungiksi. Joissakin listauksissa ei huomioida aikoinaan asuttuja ja sittemmin hylättyjä kaupunkeja. Edelleen asutuista kaupungeista usein vanhimmaksi mainitaan Jeriko, joskus Aleppo tai Damaskos.

Kommentit (0)
24.01.201712:29
21675
46

Ainakin Honour & Flemingin laajasta, kurssikirjanakin yhä käytettävästä kirjasta Maailman taiteen historia (alkuteos A World History of Art; suom. 1992, uudistettu laitos 2001) välittyy kuva, että neoliittisten yhdyskuntien jakaminen kaupunkeihin ja toisaalta ei-kaupunkeihin ei ole lainkaan mielekästä.

Kirjassa todetaan mm. seuraavaa:

"Vanhimmat mainittavan kokoiset ja suhteellisen pysyvät neoliittiset kaupunkimaiset yhdyskunnat olivat Jeriko Jordaniassa, Çatal Hüyük  Anatoliassa ja Jarmo Irakissa [- -]."

Näistä Jeriko oli selvästi vanhin; noin vuoden 8000 eKr.paikkeilla se oli kirjoittajien mukaan jo huomattava kaupunki. Çatal Hüyükin vanhimmat jäänteet kirja ajoittaa vuoden 6500 eKr. tienoille. (Näihin on voinut tulla sitten kirjan uusimman laitoksen ilmestymisen muutoksia, sillä arkeologiassa nykyään käytetyt luonnontieteelliset ajoitusmenetelmät kehittyvät nopeasti.)

Teoksen mukaan Çatal Hüyük ei ollut täysin eriytymätön maanviljelysyhdyskunta:

"Asukkaat harjoittivat villieläinten pyyntiä mutta viljelivät myös viljakasveja, papuja ja virnaa. Lisäksi he kasvattivat lampaita ja nautakarjaa ja kävivät kauppaaa simpukankuorilla ja kiillotetuilla kivipeileillä. Peilejä valmistettiin obsidiaanista,  joka on kova,  tuliperäinen kivilaji."

Manitussa teoksessa on kokonaisen aukeaman laajuinen erityisartikkeli "Çatal Hüyük - neoliittinen kaupunki".

Todettakoon vielä, että tietenkin Honour & Flemingissä esitetty tulkinta on vain yksi muiden joukossa.

Kommentit (0)

Vastauksesi