Onko luvatonta tehdä runokirja, joka pohjautuu "google-runouteen"?

Onko luvatonta tehdä runokirja, joka pohjautuu "google-runouteen"?

Onko luvatonta tehdä runokirja niin, ettei paljasta sen pohjautuvan ''google runouteen'' eikä omaan ajatusmaailmaan eli niin, että tekee runoja siten, että kirjoittaa googlen hakuun yksittäisen sanan ja katsoo mitä hakusanoja se ehdottaa ja poimii sieltä runoon sopivat lauseet?

Vastaus

Vastakysymys: miksi et haluaisi paljastaa runojesi pohjautuvan ’google-runouteen’? Kyllähän sekin vaatii luovuutta ja pohjautuu omaan ajatusmaailmaan; mitä valintoja teet, millaisia hakusanoja valitset. Se on yksi runoilemisen tekniikka. Ei varmasti ole luvatonta tehdä runokirjaa näin, vaikka ei kertoisikaan sen taustoista. Jokainen voi kirjoittaa mitä haluaa (hyvän maun rajoissa), kunhan ei plagioi suoraan toisten tekstejä ja väitä omakseen. Toisaalta kirjailijat varastavat kilvan aiheita, toisten ihmisten elämiä, kokemuksia, tarinoita, tutkimuksia - ja joskus joutuvat jopa vastaamaan näistä syytöksistä julkisuudessa. (vrt. Riikka Ala-Harja Maihinnousu kirjallaan) Omasta mielikuvituksesta ei taida kukaan kirjailija pystyä kaikkea repimään.

Eri asia on sitten, mitä hyödyt siitä, ettet kertoisi, millä tekniikalla olet runoja tehnyt? Ajatteletko, että täysin itse keksitty runous on jotenkin arvokkaampaa? Runon laadun määrää kuitenkin viimekädessä lopputulos.

Kommentit (0)

Vastauksesi