Onko luvallista tehdä euron kolikosta/kolikoista kaulakoru ?

Onko luvallista tehdä euron kolikosta/kolikoista kaulakoru ?

Onko luvallista tehdä euron kolikosta/kolikoista kaulakoru ? Kysyn tätä sen vuoksi, että jokin muistilokeroissani kieltää asian, tosin markka-ajalta.

Vastaus

Laillista estettä kolikkokorun tekemiseen ei ole.

Tekniikka & Talous –lehti on kirjoittanut rahan turmelemista. Rahan turmelemista ei ole mitenkään kielletty eikä asiasta ole säädetty rangaistuksia. Lehti tiedusteli asiaa Suomen Pankista, josta todettiin, että rahan tuhoaminen ei ole laitonta. Rikoslaissa ei ole enää säännöksiä rahan turmelemisesta. Pankin mukaan maksuvälineitä tulisi kuitenkin käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon ne on tarkoitettu – eli maksuvälineenä. Euroopan Keskuspankin päätös kieltää kansallisia keskuspankkeja ottamasta vastaan tahallisesti tärveltyjä seteleitä tai kolikoita.
http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/rikosmyytti+elaa+yha+todellisuudes...

Murobbs-keskustelupalstalla on aihetta käsitelty ja keskustelusta näyttää löytyvän Suomen Pankin edustajan kannanotto, jossa todetaan, että rikoslaista ei tosiaan löydy enää pykäliä, joissa otettaisiin kantaa käteisen eurorahan vahingoittamiseen tai tuhoamiseen. Eli se ei itsessään ole rikos, jos tahallisesti vahingoittaa tai tuhoaa laillisesti omistamiaan seteleitä tai kolikoita.
http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskustelua/616185-rahan-kultaaminen-lai...

Myös Helsingin Sanomien kysy Torstilta-palstalla on käsitelty rahan tuhoamista ja todetaan muun muassa, että vielä 1980-luvun lopulle saakka Suomen laissa todella oli tähän liittyvä pykälä: sen mukaan rahan "vajentaminen" oli rangaistuksen uhalla kiellettyä. Pykälä oli peräisin ajalta, jolloin rahoissa oli ihan oikeaa jalometallia: oli kiellettyä viilata esimerkiksi hopeaa kolikosta ja alentaa näin rahan arvoa.
Helsingin Sanomat | 2.3.2008

Kommentit (0)

Vastauksesi