Onko logo tunnettu?

Onko logo tunnettu?

http://dy.fi/mwm Onko tietoa kyseisestä logosta, tämä on pöytävalaisimen pohjasta kuvattuna. Minulle tämä anagrammi avautuu: OY Valo S T E AB, siinä on siis Oy, Valo, kirjaimet S, T, E Ab Onko Helsingissä, tai yleensä Suomessa ollut tämän nimistä sisustusliikettä, tai siis valaisintehdasta.

Kuvat: 
2 vastausta

Kiehtova kysymys. Ja harmittavasti se taitaa jäädä meiltä selvittämättä. Tulkintasi logon merkityksestä tuntuisi sopivalta, mutta tietoa OY Valoste Ab -yrityksestä ei löydy. Kirjaimista saa toki muitakin yhdistelmiä ja varmaankin kysyjä siinä missä vastaajakin on niitä pyöritellyt ja kokeillut. Viime vuonna on julkaistu varsin hyvä teos 1900-luvun suomalaisista valaisimista, Anna-Kaisa Huuskon ja Pekka Järveläisen kokoama "Muotoilun aarteet: suomalaisia valaisimia". Runsaasti kuvitetun kirjan loppusivuilla on tietoa eri valmistajista.

Valostetta ei kuitenkaan tässäkään mainita. Vähänkään nimeltään samantapaisia valmistajia olivat:

Artekille töitä tehneet Valaistustyö Ky ja Valaisinpaja Oy.

Malmilla vuonna 1942 aloittanut Valinte. Nimi vaihtui 1970-luvun puolivälissä Lampukkaaksi.

Viipurin valaisintehdas toimi 1930-luvun lopulla.

Pienempinä yrityksinä mainitaan vielä Salosvalo, Hyval, I-valo ja Valaisinpaja.

Lähetimme kysymyksesi vielä Designmuseon henkilökunnalle. Museon kokoelma-amanuenssi tutki arkistoja valaisinten osalta, mutta vastaavaa logoa ei löytynyt. Tässä kuitenkin heidän ehdotuksensa logosta:

"Voisiko kyseessä olla Oy Finska Lux Ab (1908-1981) joka oli maahantuonti- ja agentuuriliike. Minusta näyttää, että logo koostuu L ja F kirjaimista päällekkäin. Finska Luxin vanhemmissa hinnastoissa Jugendin kauneusihanteisiin sopiva nainen pitelee vastaavanlaista valaisinta kädessään, kuin mitä logoon on tyylitelty. Toinen vaihtoehto, mutta epätodennäköisempi olisi Valo Oy, joka toimi Viipurissa lyhyen aikaa 1909-1912. Logo vaikuttaa kyllä turhan modernilta tähän ajankohtaan nähden."

Lopuksi saimme museolta vinkin joka voisi kiinnostaa myös Kysy.fi -palvelun käyttäjiä. Designmuseo on mukana Kysy museolta -palvelussa http://kysymuseolta.fi/  . Museot vastaavat palvelun kautta erikoisalaansa liittyviin kysymyksiin.
 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaaja sai vielä postia Designmuseosta. He onnistuivat jäjittämään logon alkuperän.

Kyseessä on Oy Lindströmin Sähkön eli nykyisin Oy
Lival Ab:n käyttämä leima. Harald Lindström perusti yrityksen vuonna 1945
nimellä Lindströmin valaisin. Merkin kirjaimet Oy L E S AB viittaavat
sanoihin Oy Lindströmin Sähkö Lindströms Elektriska Ab.

Kuva: 
Kommentit (0)

Vastauksesi