Onko lentokoneen nousukorkeus kasvava siihen saakka kunnes se saavuttaa halutun matkustuskorkeuden?

Onko lentokoneen nousukorkeus kasvava siihen saakka kunnes se saavuttaa halutun matkustuskorkeuden?

Kuulin väitteen että lentokone menettäisi myös korkeutta kun se nousee kentältä. Mielestäni väite kuulostaa erikoiselta ja sen paikkaansa pitävyyttä on hankala selvittää minun kontakteilla.
Onko siis lentokoneen lentokorkeus koko ajan kasvava kunnes se saavuttaa halutun lentokorkeuden vai "putoaako" se välillä kesken nousun?
Itse kyllä epäilen että paine-erot saavat aikaan tuntemuksen putoamisesta.

2 vastausta
01.10.201817:42
3561
30

Lentokone nousee kentältä lähdettyään lennonjohdolta saamiensa määräysten mukaisesti (yleensä vaiheittain) lopulliseen lentokorkeuteen. Jos ilmatila on kovin ruuhkainen, voitaisiin ainakin periaatteessa joskus joutua jopa käymään hetkellisesti alempanakin, mutta käsittääkseni sellainen on käytännössä todella harvinaista. Sen sijaan tuulet ja ilmanpaine-erot (ne kuuluisat "ilmakuopat") voivat hetkellisesti tiputtaa konetta hieman alaspäin.

Kommentit (0)
02.10.201809:22
360
30

Lähdön jälkeen korkeus kyllä nousee jyrkästikin, mutta ei välttämättä suoraan matkalentokorkeuteen, ruuhkaisessa ilmatilassa tosiaan voidaan mennä portaittain muun liikenteen mukaan, ja lennonjohto tätä orkesteria johtaa.. "Finnair 51, climb to flight level 120... climb to 200.. climb and maintain FL320".

Mitä tuohon "väitteeseen" tulee, se varmasti juontuu putoamisen Tunteesta, ihminen kun on erittäin herkkä esim. paineenvaihteluille. Nousussa koneen tehot laitetaan täpölle ja kun sopiva korkeus, ilmanopeus ja noste on saavutettu, muutetaan siivekkeiden konfiguraatiota ja vähennetään tehoja. Tämä voi tuntua joistakin siltä, kuin kone hidastuisi tai jopa hieman putoaisi.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi