Onko lehmällä terävät hampaat?

Onko lehmällä terävät hampaat?

2 vastausta

Lehmän hampaista on ennenkin kysytty sekä kysy.fi- että Kysy kirjastonhoitajalta -palvelusta. Näistäkin vastauksista käy ilmi, että lehmän hampaat ilmeisestikään eivät ole kovin terävät (tosin, kuten myöhemmin eläinlääkäriltä tulleessa täydennysvastauksessa kerrotaan, takahampaiden ulkosärmät ovat hyvinkin terävät, katso alla). 

Onko lehmällä ylähampaita vai onko niiden paikalla rusto? Vastattu 14.4.2003 0:00:00 (Viimeksi muokattu 12.2.2008 12:16:15)

Teoksessa Kodin uusi eläinkirja osassa Lemmikki- ja kotieläimet (1990) sanotaan näin:
"Laiduntavat naudat eivät pysty puremaan ruohoa poikki, koska niillä ei ole sopivia hampaita. Lehmällä on kahdeksan etuhammasta alaleuassa, mutta ei yhtään yläleuassa. Se syö ruohoa tarttumalla siihen karhealla kielellään ja nykimällä sitä poikki liikauttamalla päätään nopeasti. Se hienontaa ravinnon poskihampaillaan, joita on 12 kummassakin leuassa." ( http://www2.kirjastot.fi/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=a29d3d95-d08e-42a8-877e-f3119aa540a8 )

Lehmällä on 32 hammasta. Edessä alhaalla on kahdeksan etuhammasta, takana ylhäällä ja alhaalla on kuusi poskihammasta, yhteensä siis 24 poskihammasta. Yläleuassa lehmällä ei ole etuhampaita, vain kova ientyyny.
http://www.moomilk.com/faq.htm#Do%20cows%20have%20special%20teeth%20for%...

Mirja Tervon kirjassa Lehmä (Atena, 2004) on paljon lehmätietoutta, myös kuva hampaista. ( http://www.kysy.fi/kysymys/onko-lehmilla-hampaita )

Tällä sivulla taas kerrotaan lehmän ja terävähampaisten lihansyöjien hampaistojen eroista.

Terävät hampaat eivät ole tarpeen, koska märehtijät eivät yleensä pureskele syömäänsä ravintoa huolellisesti, vaan nielevät sen nopeasti pötsi-verkkomahaan. Lisää tietoa märehtijöiden ruoansulatuksesta löytyy täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4rehtij%C3%A4t ja erityisesti naudoista: http://www.nautatieto.fi/nauta/naudalla-on-nelja-mahaa

 

 

Kommentit (0)
23.06.201612:30
2066
88

   Eläinlääkärinä täydennän edellä olevaa vastausta. Märehtijöillä, eli ei lehmälläkään ole yläetuhampaita, eikä edes rustoa. Silti se pystyy katkaisemaan esim laidunheinän kiertämällä sen kielelleen ja painamalla alaetuhampaita vasten.

   Takahampaiden ulkosärmät ovat sen sijaan partaveitsen terävät. Vasikat imevät mielellään vaikka sormiasi. Jos annat niiden sattua takahampaisiin, niin saat verisen kokemuksen tästä. Tämähän on fysiologisesti tarkoituksenmukaista, sillä pitäähän korsirehu märehtiessä saada hienoksi.

   Eläinlääkärille suun tutkiminen on jonkinlainen haaste. Jos tähystys ei riitä työnnetään käsi sisään, kun suu on avattu suunavaajalla. Teräviä takahampaita vastaan täytyy suojautua esim. puuvillapyyhkeellä. Etusormi laitetaan ripustuslenkkiin ja liina kiedotaan käden suojaksi. Nyt käden voi työntää suuhun nieluun asti. Pääsee tunnustelemaan vaikka hampaita, kunhan varoo särmiä. Joskus 3-vuotiaalla lehmällä on irronnut maitohammas kiilautunut pysyvän hampaan päälle estäen pureskelun. Kun sen tönäisee sivuun, alkaa lehmä taas syödä. Irronneita maitohampaita löytyy usein ruokintapöydältä. Yleensä käsittelyyn tottunut lypsykarja ei silmittömästi vastusta näitä tutkimuksia.

Kommentit (0)

Vastauksesi