Onko Laterna merkkisellä siistillä putkiradiolla jotain keräilyarvoa?

Onko Laterna merkkisellä siistillä putkiradiolla jotain keräilyarvoa?

Onko Laterna merkkisellä siistillä putkiradiolla jotain keräilyarvoa? Käsittääkseni se on Saloran valmistama tuote Radio Laterna nimiselle yritykselle. Olen kuullut, että sitä olisi valmistettu vuosina 1955-1956. Saloran tuotekuvastosta en sitä löytänyt.

Vastaus

Laternasta on kovin vaikea löytää tietoa. Raimo Jokisen Saloran historiaa ja tuotteita esittelevällä sivustolla ei ole mitään mainintaa radiosta. Ainut saatavissa ollut kirjallinen lähde, Salon elektroniikkateollisuuden historiaa ja Saloraa käsittelevä Radiopajoista matkapuhelinteollisuuteen (Salon kaupunki, 2005) taas ei ylipäätään kerro paljoa yrityksen radiomalleista. Teoksen mukaan 50-luku oli kyllä perinteisen radion kulta-aikaa ja Salorassakin valmistettiin tuolloin yli 70 malliversiota. Erityisesti 1950-1956 tuotanto oli mittavaa ja valikoimassa oli n. 50 mallia. Lahden radio- ja tv-museostakaan ei osattu auttaa. Suomen radiohistoriallisesta seurasta ei tullut vastausta tiedusteluun. Seuran keskustelufoorumilla Radio Laternan myymälän muisteltiin sijainneen nykyisen kauppakeskus Forumin kohdalla ja nimikkomallia olleen 50-luvulla myytävänä.

Radion arvoa on vaikea arvioida. Myynnissä olevien putkiradioiden hintahaitari on aika laaja alkaen 50 eurosta muutamiin satasiin. Vähän harvinaisempi mallihan tämä saattaisi olla. Ainakin Classic Audio Helsingissä myy vanhempia äänentoistolaitteita, sieltä voisi kysellä.

http://www.classicaudio.fi/fi/index.php?page=muu
http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=radiopajoista&searchscope=9&m=&...

Vastaajan lisäys 15.9.2011.
Radiomuseon kautta saapui vähän lisäinformaatiota Laterna-radioista: "Laterna 670-3D ja 805-3D radioiden käyttöohjeet löytyvät ainakin Turun yliopiston kirjaston pienpainatteista (kansio Radiot A-Ö sekal ja vanh). Mainitut Laterna mallit ovat käytännössä samoja kuin Saloran vastaavalla mallinumerolla olevat radiot. Radio Laterna oli aikanaan Salora-radioiden päämyyjä Helsingissä. Yritys taisi olla suurimmillaan 1960-luvun alussa, jolloin sillä oli Helsingissä useita liikkeitä."

Kommentit (0)

Vastauksesi