Onko laissa kielletty ihmisiä kantamasta suuria määriä käteistä?

Onko laissa kielletty ihmisiä kantamasta suuria määriä käteistä?

Onko laissa kielletty ihmisiä kantamasta suuria määriä käteistä? Saako Suomesta lähteä vaikka 50 000 euroa käteistä mukanaan? Jos jostain syystä poliisi huomaa että ihmisellä on noin paljon rahaa mukana niin tuleeko siitä jotain ongelmia? Saako pankkiin viedä käteistä noin paljon vai tuleeko siitä ongelmia?

Vastaus

Kaikissa EU:n jäsenmaissa on 15. kesäkuuta 2007 alkaen sovellettu asetusta, jonka mukaan Euroopan yhteisön alueelle saapuvan ja sieltä poistuvan henkilön on ilmoitettava tulliviranomaiselle, jos hän kuljettaa mukanaan vähintään 10 000 euron verran käteisrahaa. Asetuksella luodaan vain ilmoitusvelvollisuus, eikä sillä kielletä tai rajoiteta käteisrahan tuontia tai vientiä sinänsä.
Käteisrahaliikenteen seurannalla pyritään havaitsemaan yhteisön ulkorajan yli kuljetettavia rahanpesuun tai muuhun rikolliseen toimintaan liittyviä varoja.

EU:n sisällä käteisen valuutan maahantuonti- ja vienti on vapaata.

Lähteet:
http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/kateisraha/ind...
http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/kateisraha/690...
https://www.op.fi/op/henkiloasiakkaat/tilit-ja-maksut/ostosten-maksamine...

Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä säätää asiakkaan tunnistamisesta ja henkilöllisyyden todentamisesta. Laista löytyy myös euromääräisiä summia eri tilanteissa. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2008/20080503

Kommentit (0)

Vastauksesi