Onko kvanttifysiikan piirissä käsitys, että nykyhetki, eilinen ja tulevaisuus ovat olemassa samanaikaisesti?

Onko kvanttifysiikan piirissä käsitys, että nykyhetki, eilinen ja tulevaisuus ovat olemassa samanaikaisesti?

Kvanttifysiikassa joillakin, saattaa olla kaikilla, on sellainen käsitys, että nykyhetki, eilinen että tulevaisuus ovat olemassa samanaikaisesti tässä ja nyt -... että aika on vain illuusio. Tästä tulee sellainen jännä ajatus,,,, että silloinhan... minä nyt olen sekä elävä että kuollut yhtä aikaa.

Onko tällainen käsitys ajasta, fysiikan piirissä, ihan yleisesti hyväksyttyä? Onko tämä käsitys vain kvanttifyysikoiden käsitys?

3 vastausta
21.11.201711:54
7800
72

Kysymys sisältää käsitteen aika tavallaan kahdessa eri merkityksessä ja siksi siihen on vaikea suoraan vastata.

Eri ajat eivät ole samanaikaisesti. Ajan käsitettä voidaan toki käyttää tässä ja nyt koko sen leveydeltä ajattelussa ja keskustelussa.

Sen on tutkimus selvittänyt varsin luotettavasti, että aika ei ole aivan sellainen kuin meistä tuntuu eli kaikille sama ja ääretön molempiin suuntiin. Tämä on kuitenkin toimiva ajatustapa käytännön elämässä samaan tapaan kuin talon rakentamisessa voidaan kuvitella maa litteäksi, koska planeettamme kaarevuuden vaikutus on niin pienellä matkalla merkityksettömän pieni.

On mielestäni oikeampaa ajatella niin, että olen kunakin ajanhetkenä vain tietyn ikäinen, kuin että olisin samanaikaisesti vaikkapa elävä ja kuollut.

Ehkä on sellainen ulottuvuus ja tarkastelusuunta, josta voi tarkkailla kaikkia aikoja ikään kuin ulkopuolelta. Yleinen suhteellisuusteoria ja käytössä olevat kosmologiset mallit eivät kuitenkaan sellaista tarvitse.

Tietoisuuden ja minuuden samastuminen olisi tässä vielä yksi hämmentävä vapausaste lisää, mutta jääköön se tällä kertaa vain arvoituksellisen heiton tasolle: Minä olen Espoo. 8-)

 

Kommentit (0)
20.11.201719:17
14248
35

Tämä nyt ei kylläkään ole vastaus, mutta vinkki vastauksen suuntaan. Satuin kirjakaupassa näkemään kirjan jossa kysymykseen varmaankin vastataan, ja kotiin tultuani tarkistin löytyykö se kirjastosta. Löytyyhän se.

Kommentit (0)
13.12.201722:29
622
30

Rinnakkaisuniversumit -jos ne ovat olemassa....

Kommentit (1)
Olemassaolo tarkoittaa meille käytännössä olemista tässä ajassa ja tilassa. Siinä m... Olemassaolo tarkoittaa meille käytännössä olemista tässä ajassa ja tilassa. Siinä mielessä mahdolliset rinnakkaiset universumit eivät ole olemassa. Vaatii paljon irrottautumista ja luovaa mieltä saada tuollaisesta erilaisen olemisen käsitteestä kiinni edes hiukan nurkasta.
14.12.2017 10:53 Reijo Jaakkola 7800

Vastauksesi