Onko "kuumalinja" edelleen toiminnassa?

Onko "kuumalinja" edelleen toiminnassa?

Hei!
Onko "kuumalinja" edelleen toiminnassa?
Siis saako nytkin Obama koska tahansa yhteyden Putiniin?
Onko se ollut koko ajan toiminnassa Kuuban kriisin jälkeen?
Kun luin jostain että se olisi edelleen toiminnassa...

2 vastausta

Kuuma linja on edelleen toiminnassa, se vain on muuttanut vuosien saatossa ja teknologian kehittyessä muotoaan. Alkuperäinen kuuma linja avattiin vuonna 1963 suurvaltain USA:n ja Neuvostoliiton presidenttien välistä suoraa tiedonvaihtoa varten. Tarkoituksena oli estää se, että jokin Kuuban kriisin tapainen tilanne veisi ihmiskunnan ydinsodan partaalle. Kuuban kriisihän vuonna 1962 avasi silmät sille mahdollisuudella että ydinsota voisi syttyä ilman varsinaista aikomusta. Linjan ideana oli siksi mahdollistaa nopea tilannearvio silloin kun jompikumpi osapuoli on havainnut epäilyttävän ja potentiaalisesti uhkaavan ballistisen ohjuksen laukaisun.

Alkuperäinen kuuma linja kulki Atlantin kaapelien, Lontoon, Kööpenhaminan, Tukholman ja Helsingin kautta. Muodoltaan yhteys oli tuohon aikaan telex. Yhteydenpitoon haluttiin tarkoituksella jättää pikku viive, suoran puheyhteyden arveltiin vievän väärinkäsityksiin ja äänensävyjä saatettaisiin tulkita. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat yhteyden kulut. Tuonaikaisen Neuvostoliiton pääministerin Aleksei Kosyginin kerrotaan hämmästyneen Lähi-idän kriisin aikana 1967, kun kuuman linjan päässä ei ollutkaan puhelimen kuuloke vaan kaukokirjoitin. Alkuperäisellä kuumalla linjalla vaihdettiin hyviä käytöstapoja noudattavia kirjeitä tyyliin: "Parahin Herra Presidentti...".

Teknologian kehittyessä yhteyksien painopiste siirtyi satelliitteihin 1971 ja suurvaltojen välille aukesi puhelinyhteys. Vuonna 2007 uutisoitiin Helsingin Sanomissa että vanha Suomen kautta kulkenut telexpohjainen yhteys olisi vielä varavalmiudessa. Nykyisin viesti kulkee maakaapelia myöten ja varmuuden vuoksi kahden eri satelliittijärjestelmän kautta. Suomen maaperältä maakaapelia löytyy esimerkiksi Lahden hiihtokeskuksen maastosta.
Kuumia linjoja on maailmalla perustettu muihinkin tulenarkoihin paikkoihin kuten ydinasevaltojen Intian ja Pakistanin välille, Etelä- ja Pohjois-Korean, Kiinan ja Intian sekä USAn ja Kiinan välille.

Lähteet:
Helsingin Sanomat 12.11.2007
Helsingin Sanomat 4.12.1990
Helsingin Sanomat 15.12.1995
http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow-Washington_hotline
http://www.cdi.org/russia/263-12.cfm

Kommentit (1)
Minä kun pidin kuumaalinjaa satuna tai oikeastaan vain urbasnilegendana. Mutta näin kait... Minä kun pidin kuumaalinjaa satuna tai oikeastaan vain urbasnilegendana. Mutta näin kaitosiasioita tulee hiljaa myyttejä.
22.1.2017 23:48 Daniel Malinen 1731
21.01.201720:06
20143
77

Myös kirjassa nimeltä "Tiedon jännittävä maailma" (1992) on artikkeli, jossa kerrotaan tästä niin sanotusta kuumasta linjasta. Kyseisen artikkelin mukaan kuuma linja oli käytössä vuonna 1979, kun Neuvostoliiton joukot miehittivät Afganistanin.

 

Tiedon jännittävä maailma. Oy Valitut Palat, Helsinki 1992, sivu 187.

Kommentit (0)

Vastauksesi