Onko kovinkin vaarallista käyttää männynkäpyjä grillissä hiilien sijasta...

Onko kovinkin vaarallista käyttää männynkäpyjä grillissä hiilien sijasta...

Vastaus

Grillatessa syntyy PAH-yhdisteitä, jotka ovat haitallisia terveydelle. Tunnetuimpia PAH-yhdisteitä on bentso(a)pyreeni. Käpyjen käyttöä grillauksessa ei suositella, sillä niiden poltossa syntyy jo itsessään bentso(a)pyreeniä.
Bentso(a)pyreeni on elimistölle haitallinen ja sen ADI-arvo (suurin hyväksyttävä päivittäinen saantimäärä ilman terveydellistä haittaa), on 47 nanogrammaa / vrk.

En löytänyt tietoa, kuinka paljon kertagrillauksen yhteydessä muodostuu haitallista bentso(a)pyreeniä, jos käytetään käpyjä.

Lähteet:
https://wiki.helsinki.fi/display/KeittioKemiaa/Grillaamisen+kemiaa
http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/laatu/vierasaineet/haitalliset_yhdiste...

Kommentit (0)

Vastauksesi