Onko kotimaisen laskun viitenumeron validointitapa kansainvälisesti käytössä?

Onko kotimaisen laskun viitenumeron validointitapa kansainvälisesti käytössä?

Suomessa laskun viitenumeron tarkistusnumero generoidaan tietyllä algoritmilla. Onko tuo algoritmi yleisesti käytössä vai kotimaista perua? Mikä taho sen on kehittänyt?

Vastaus

Finanssialan Keskusliiton (FK) julkaisuissa sanotaan muun muassa, että "Laskuttaja voi vapaasti muodostaa viitenumeron joko kansallisen suomalaisen- tai kansainvälisen viitestandardin mukaisesti." FK:n julkaisemassa Kotimaisen viitteen rakenneohjeessa sanotaan, että "Viitenumerossa on aina oltava tarkiste". Julkaisussa Kansainvälisen viitteen käyttöönotto suomalaisessa yrityksessä (1.12.2010) todetaan Kansainvälisen standardin mukaisesta viitenumerosta (RF-viite) näin: "RF-viitteen alussa on isot kirjaimet RF ja ISO-standardin mukaisen tarkistussäännön mukaan laskettu kaksimerkkinen tarkiste. Tarkistenumeron laskennassa käytettävä algoritmi on sama, jota käytetään myös IBAN-tilinumeron tarkistenumeron laskennassa." Tarkisteen laskusäännöistä on kerrottu FK:n julkaisuissa, joihin linkit on alla lähdeviitteissä.

ISO 11649 -standardia on ollut luomassa Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISOn tekninen komitea (ISO/TC 68).

Kirjasto ei ole pankkialan asiantuntija, joten jos haluaa olla ehdottoman varma tietojen ajantasaisuudesta ja paikkansapitävyydestä, kannattaa varmistaa asia vielä pankkialan tahoilta.

Kommentit (0)

Vastauksesi