Onko koskaan tehty tutkimusta, kuinka vauvaiän koliikki vaikuttaa aikuis iällä elimistöön?

Onko koskaan tehty tutkimusta, kuinka vauvaiän koliikki vaikuttaa aikuis iällä elimistöön?

Onko vauvaiän koliikin ja aikuisiän suolistovaivoilla (esim. IBS, IBS...) jotain tekemistä toistensa kanssa? Onko aiheesta tehty minkäänlaista tutkimusta koskaan?

Vastaus

Koliikilla tarkoitetaan alle viiden kuukauden ikäisellä lapsella esiintyviä toistuvia, pitkittyneitä itku-, kitinä- ja ärtyneisyyskohtauksia, joita ei saada rauhoitetuksi. Koliikki-imeväisten suoliston mikrobisto on erilainen kuin terveiden lasten. Epäselvää on, onko tämä koliikin syy vai seuraus. Koliikin määrittelykin vähän vaihtelee ja tämä hankaloittaa koliikin esiintyvyyden kartoitusta.

Potilaan lääkärilehden artikkelin mukaan koliikkilapsilla on merkittävästi suurempi riski sairastua myöhemmin migreeniin kuin terveillä verrokeilla. Samassa artikkelissa epäillään, että koliikki saattaa olla varhainen ilmenemismuoto ärtyvän suolen oireyhtymästä. Koliikki-imeväisten ja ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavien suolistomikrobistossa on havaittu samanlaisia eroja terveisiin verrattuna. Teoriaa tukee myös se, että koliikki-imeväisillä on teini-iässä suurentunut toiminnallisten vatsavaivojen riski.

Aikalainen-verkkolehdessä Tampereen yliopiston lastentautiopin professori Kaija-Leena Kolho toteaa, että lapsena muotoutuva suoliston mikrobiomi vaikuttaa todennäköisesti myös aikuisiän terveyteen.Todennäköistä on, että lapsuudessa saatu mikrobiomi vaikuttaa sairastavuuteen myös aikuisena. Se saattaa vaikuttaa esimerkiksi diabeteksen ja tulehduksellisten suolistosairauksien syntyyn.

Mitään täysin varmaa vauvaiän koliikin ja aikuisiän suolistovaivojen syy-yhteyden osoittavaa tutkimusta ei ainakaan vastaaja löytänyt.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi