Onko koskaan pohdittu esim jääkarhujen viemistä Etelä-mantereelle?Nehän ovat...

Onko koskaan pohdittu esim jääkarhujen viemistä Etelä-mantereelle?Nehän ovat...

Onko koskaan pohdittu esim jääkarhujen viemistä Etelä-mantereelle?
Nehän ovat kait aika uhanalaisia ja olisivatko olosuhteet semmoisia että ne pärjäisivät,porojahan on jossain Ranskan saarella niillä vesillä.

Vastaus

Jääkarhun luontaiseen levinneisyysalueeseen kuuluvat pohjoisen pallonpuoliskon arktiset alueet. Pääasiallista ravintoaan, hylkeitä ne saalistavat jäällä ja myös vedessä. Laajalla reviirillä liikkuvat karhut ovat vaikeuksissa pohjoisten merialueiden jääpeitteen ohenemisen vuoksi.

Etelämanner on olosuhteiltaan pohjoisnapa-alueitakin ankarampi. Kylmyyden lisäksi seudulle ominaisia ovat tuulisuus ja voimakkaat lumimyrskyt. Eläimistö onkin vähäistä. Rannikolla ja Etelämantereen seudun merijäällä kuitenkin elää muun muassa useita pingviini- ja hyljelajeja sekä muutamia lintu- ja hyönteislajeja.

Etelämannerta on pohdittu vaihtoehtoisena elinpaikkana jääkarhuille. Historia on kuitenkin osoittanut lajien siirtämisen kokonaan uusille alueille aiheuttavan usein ongelmia alkuperäiselle ekosysteemille ja eläinlajeille. Sen vuoksi periaatteessa muutoin mahdollista operaatiota pidetään liian riskialttiina. Antarktiksen pingviineillä ja paikallisislla hyljelajeilla ei ole kokemusta jään päällä saalistavista pedoista. Uusi laji voi myös tuoda mukanaan alueelle ennen tuntemattomia taudinaiheuttajia, tai vastaavasti altistua paikallisille.

Ranskan hallinnoimilla Kerguelenin saarilla elää muutaman tuhannen poron populaatio. Kanta on peräisin 50-luvulla tuoduista, ilmeisesti ruotsalaista alkuperää olevista yksilöistä. Eläimet tulevat toimeen saarten vähäisellä ravinnolla, jäkälällä ja heinäkasveilla.

http://www.wired.com/science/planetearth/news/2008/07/species_relocation...
http://www.polarbearsinternational.org/polar-bears/what-the-experts-say/...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kerguelen

Kommentit (0)

Vastauksesi