Onko koskaan missään huutokaupattu Adolf Hitlerin Mein Kampf teoksen...

Onko koskaan missään huutokaupattu Adolf Hitlerin Mein Kampf teoksen...

Onko koskaan missään huutokaupattu Adolf Hitlerin Mein Kampf teoksen ensimmäisen painoksen (tai myöhemmänkin painoksen) kirjaa herran itsensä nimikirjoituksella tai omistuskirjoituksella? Ja jos on, niin minkälaiseen hintaan on mennyt kaupaksi? Ja saisiko kyseistä artikkelia yleensä edes nykyaikana myydä huutokaupassa, jos sellaisen omistaisi?

Vastaus

Adolf Hitlerin nimikirjoituksella varustettu ”Mein Kampf” on myyty marraskuussa 2005 Bloomsburyn huutokaupassa Lontoossa. Näin kerrotaan osoitteesta http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article593135.ece löytyvässä ”Times”-lehden artikkelissa. Kyseessä oli kirjan ensimmäinen painos, ja hintaa kertyi 23 800 puntaa eli tämänhetkisellä kurssilla yli 27 000 euroa. Myyntihetkellä punnan arvo tosin oli korkeampi, ja koska inflaatiokin on ehtinyt vaikuttaa, nykyinen reaaliarvo euroissa olisi varmasti korkeampi.

Suomessa Hitlerin teoksen huutokauppaamiselle ei ole laillisia esteitä, olipa niissä sitten nimikirjoitus tai ei. Suomessahan ”Taisteluni”-suomennosta ja ”Min kamp”-ruotsinnosta on lainattavissa jopa HelMet-kirjastoista osoitteessa http://www.helmet.fi, joskin Hitlerin suomennettu teos on varsin varattu ja siksi sitä voi joutua odottamaan pitkään. Käytettynä ostettuna pelkästä suomennoksestakin voi joutua maksamaan aika paljon, vaikka toki kaukana ollaan nimikirjoituksella varustetun teoksen hinnoista.

Muissa maissa ”Mein Kampfin” myymisen laillisuus voi vaihdella. Englanninkielisen Wikipedian osoitteesta http://en.wikipedia.org/wiki/Mein_Kampf löytyvän Mein Kampf -artikkelin mukaan kirjan myyminen on periaatteessa kiellettyä ainakin Itävallassa, Ranskassa, Meksikossa ja Alankomaissa. Saksassa kirjan vanhojen kappaleiden myyminen on laillista, ellei sitä tehdä vihan tai sodan edistämiseksi.

”Mein Kampf” on tekijänoikeuksien suojaama, kunnes Hitlerin kuolemasta tulee kuluneeksi 70 vuotta. Saksassa Baijerin osavaltio väittää omistavansa kirjan tekijänoikeudet, koska Hitlerin omaisuus siirtyi sille, eikä se anna lupaa kirjan uusien painosten julkaisemiseen. Joissakin maissa ”Mein Kampfista” tai sen käännöksistä on silti otettu uusia painoksia, ja teos löytyy useilla kielillä Internetistä – enemmän tai vähemmän laittomasti.

Kommentit (0)

Vastauksesi