Onko kirjaston kirjoissa paljonkin bakteereja?

Onko kirjaston kirjoissa paljonkin bakteereja?

Tuntuvat ainakin kovin tahmeilta useimmiten.

4 vastausta

Onhan niitäkin toki, kun kerran kirjat kiertävät eri lainaajilla. Kirjastotyöhön kuitenkin kuuluu tahrojen ja lian poisto, siinä määrin kuin se on mahdollista. Selvästi huonokuntoinen aineisto poistetaan ja, mikäli se on lainassa ollessaan vaurioitunut, korvautetaan lainaajalla Näin toimitaan siksikin, ettei kirjastoaineisto olisi muuta elinympäristöä vaarallisempaa terveydelle. Valitukset aineiston mahdollisesta epähygieenisyydestä ovat harvinaisia. Muut toimijat saastuttavat enemmän kuin kirjastot.

Kommentit (0)
07.08.201522:47
20621
42

"Valitukset aineiston mahdollisesta epähygieenisyydestä ovat harvinaisia. Muut toimijat saastuttavat enemmän kuin kirjastot."

A propos: Olen pannut merkille, että kirjaston työntekijöillä, etenkin hyllyttäjillä, on melko usein kädessään käsineet. Miksiköhän?

Kommentit (1)
En tiedä todellista syytä, mutta ainakin minä käyttäisin tuossa työssä käsineitä ... En tiedä todellista syytä, mutta ainakin minä käyttäisin tuossa työssä käsineitä siksi, että jatkuva paperin käsittely kuivattaa käsien ihoa epämiellyttävästi.
8.8.2015 09:16 Reijo Jaakkola 8588
07.08.201517:06
6857
12

Häviävän vähän verrattuna ihmisen ruoansulatusjärjestelmän bakteerimäärään.

Kommentit (0)
08.08.201518:19
24554
10

Käsineiden käyttöön voi olla monta syytä. Jossain on niin arvokkaita kirjoja/asiakirjoja, että asiakkaatkin pistetään käyttämään hanskoja, jottei tule likaisia sormenjälkiä kirjoihin. Näin mm. eräässä paikassa Englannissa, vastaavaa sekä kirjastoissa että arkistoissa.Hansikointi tehnee aineiston tarkoituksellisen repimisenkin vaikeammaksi.

Toisaalta osa kirjastohenkilökunnastakin on allergikkoja. Paperipöly ei ole hyväksi allergiselle, ja kirjoissa sitä riittää kuten muutakin niiden säilytystilassa olevaa pölyä. Hanskat voivat säästää käsiä paperinviilloilta, jotka saattavat olla yllättävän syviä ja kivuliaita, vaikka niiden aiheuttaja on kirjan sivu. On myös kirjastoja, joissa on niin kylmä talvisin, että kädet palelevat. Alkuperäiseen puheenaiheeseen viitaten hansikoidut kädet tietysti säästyvät ainakin osalta kirjojen likaa. Varmaan on muitakin syitä, kertokaapa te, jotka asian tunnette. Valitettavasti tietokonetyöskentely on monasti hankalaa rukkaskäsin, joten kokoaikainen suojaus ei liene mahdollista, jos joutuu välillä koneelle.

Kommentit (0)

Vastauksesi