Onko kielen suolaisuuden aistimus nimenomaan natriumin maistamista?

Onko kielen suolaisuuden aistimus nimenomaan natriumin maistamista?

Olen ymmärtänyt, että natrium on ihmiselle nykyisin saatavissa määrin haitallista ja kertyy liiaksi elimistöön. Kysymyksellä tarkoitan, olisiko mahdollista korvata nykyisin ruuanlaitossa käytössä olevat natriumin suolat entistä laajemmin muiden metallien suoloilla. Syntyykö aistimus suolaisesta nimenomaan natriumista? Käytetäänkö sitä lähinnä siksi, että sitä on parhaiten saatavilla?

2 vastausta

Tavallinen ruokasuola on koostumukseltaan lähes kokonaan natriumin ja kloridin yhdistettä natriumkloridia. Natrium on elimistölle välttämätön kivennäisaine jota tarvitaan nestetasapainon säätelyyn, mutta natriumia saadaan ruokavaliosta ruokasuolan muodossa usein liikaa tarpeeseen nähden. 

Ruokasuolassa on 95-96 prosenttia natriumkloridia ja runsaasti sitä on muissakin suolalaaduissa (merisuola, vuorisuola, yrttisuola). Mineraalisuoloissa (Pan- ja Seltin-suolat) osa natriumkloridista on korvattu joko kaliumkloridilla tai kaliumkloridilla ja magnesiumkloridilla. Mineraalisuolassa natriumia on noin puolet vähemmän kuin muissa suoloissa, joten se on tässä suhteessa jo parempi vaihtoehto. Ruokasuolaa valmistetaan pääosin merivedestä tai louhittavista mineraaleista. Nämä ovat helpoimmat ja edullisimmat tavat. Suolahapon suolan natriumkloridin suolaisuus on makuaistille tutuin. Metallien suoloja käytetään lähinnä erilaisiin teollisuuden ja kemian tarpeisiin, eikä niistä ilmeisestikään ole kovin käytännöllistä valmistaa suolaa elintarvikekäyttöön. 

Ruokasuolan korvikkeena voidaan käyttää vähemmän natriumia sisältävää kaliumkloridivalmistetta. Siinäkin on omat ongelmansa, eikä maku kaiketi vastaa tavallista suolaa. 

 

 

 

 

Kommentit (0)
24.10.201811:31
8589
12

Myöskin ammoniumkloridi eli salmiakki on suola, eikä se maistu samalta kuin natriumklodiri, joten natrium vaikuttaa suolan makuun. Mutta salmiakki ei maisti ammoniakilta, mistä voisi päätellä että myöskään tavallinen suola ei maistu pelkästään natriumilta, vaan makuun vaikuttaa koko molekyyli kaikkine osineen.

Kommentit (0)

Vastauksesi