Onko kellumisen mahdollisuus vastoin Arkhimedeen lakia?

Onko kellumisen mahdollisuus vastoin Arkhimedeen lakia?

Eikö jalkojen pysyminen veden pinnalla ole ainakin niin.

3 vastausta

Arkhimedeen lakihan kertoo, että neste työntää siihen upotettua kappaletta ylöspäin voimalla, joka vastaa kappaleen syrjäyttämän vesimäärän painoa. Kaikki riippuu sitten siitä, miten tiheitä kappale ja neste ovat. Jos neste on kappaletta tiheämpää, neste nostaa kappaletta vahvemmin kuin kappaleen oma paino sitä painaa alaspäin ja kappale kelluu nesteen pinnalla. Mitä tiheämpi kappale on, sitä enemmän kappaleesta vajoaa pinnan alle, ja kun nesteen ja kappaleen tiheys on tismalleen sama, kappale lilluu juuri nesteen pinnan alapuolella. Jos kappale taas on nestettä tiheämpi, se vajoaa entistä syvemmälle nesteeseen.

Kommentit (0)
05.11.201316:46
9710
96

Arvelen kysyjän tarkoittavan ihmisen kellumista vedessä.

Ihmiskehon tiheys on aika lähellä veden tiheyttä. Sen vuoksi kellumisessa on ratkaisevaa se, ovatko keuhkot täynnä ilmaa vai eivät. Selin makuulla voi kellua ja hengittää ilman pinnalla pitäviä uintiliikkeitä, kunhan hengittää siten, että keuhkoissa on suurimman osan aikaa kunnolla ilmaa. Pieniä korjausliikkeitä on tosin tarpeen tehdä, jotta oikea asento säilyy.

 

 

Kommentit (0)
04.11.201314:12
8605
69

Täydennyksenä edelliseen vastaukseen, että pintajännitys voi mahdollistaa myös hieman nestettä tiheämpien kappaleiden pysymisen nesteen pinnalla. Esimerkiksi alumiinikolikon voi varovasti asettaa veden pinnalle "kellumaan", vaikka alumiinin tiheys on 2,7. Veden alta kolikko ei kuitenkaan nouse pintaan, koska siihen ei kohdistu riittävästi nostetta.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi