Onko Kekkonen sanonut "suomella ei ole velvollisuutta elättää ulkomaalaisia rosvolaumoja"?

Onko Kekkonen sanonut "suomella ei ole velvollisuutta elättää ulkomaalaisia rosvolaumoja"?

Some.ssa pyörii kyseinen Kekkosen sitaatiksi väitetty meme. Onko Kekkonen näin sanonut?

4 vastausta

Moi. Kaikkea väitettyä ei kannata somessa uskoa. Urho Kaleva Kekkoselta ei löytynyt vastaavaa sitaattia. En löytänyt minkäänlaista "sitaattia" jossa oli käytetty sanaa 'rosvolauma'.  Ainoa paikka mistä moisen "sitaatin" löysin oli maahanmuuttovastaisen sivuston kommenttipalstalta. Pohjana tälle väitteelle/sitaatille voi olla vuonna 1974 julkaistu Kekkosen haastattelu jokamiehenoikeuksista, Lapin luonnon säilyttämisestä ja massaturismista. Kyseisessä haastattelussa Kekkonen mainitsee, ettei pidä Lapin massaturismia hyvänä ajatuksena koska pelkää sen vahingoittavana haurasta luontoa. Lähteissä linkki videohaastatteluun ja artikkeliin sen ympäriltä. Mainittakoon tähän loppuun Kekkosen sitaatti, joka ovat jokseenkin vastakkainen:
"Turvallisuus ei ole aitojen panemista, vaan ovien aukaisemista." 
 

Kommentit (0)
12.11.201818:07
22181
47

Kirjaston vastaaja on näemmä nyt jälkikäteen (klo 18.06) korjannut vastauksensa ensimmäiselle riville Kekkosen toisen etunimen Kalevaksi. Viimeiselle riville on vielä jäänyt "Kalevi", samaten vastauksen yläpuolelle aihepiiriä osoittavaan tagiin.

(Otin talteen kirjaston alkuperäisen vastauksen ja voin sen tarvittaessa esittääkin.)

---

Nyt, 12.11.2018 klo 19.14, voidaan panna merkille, että kirjaston vastaaja on poistanut myös vastauksensa viimeisen rivin, jossa oli nimi "Urho Kalevi Kekkonen". (Tagissa se on vielä jäljellä.)

En muuten tällaiseen lainkaan puuttuisi, mutta on mielestäni erittäin epäkorrektia, että kirjaston vastaaja menee jälkikäteen, mitään ilmoittamatta, tekemään muutoksia alkuperäisen vastauksensa kohtiin, jotka yleisövastaaja on osoittanut virheellisiksi. Tällöinhän hänen, yleisövastaajan, oikaisu joutuu kovin omituiseen valoon. Toivottavasti se ei ollut tarkoitus?

Ehkäpä on sitten parasta, kun muutoksille ei tunnu tulevan loppua, että julkaisen tallentamani kirjaston alkuperäisen vastauksen:

"Moi. Kaikkea väitettyä ei kannata somessa uskoa. Urho Kalevi Kekkoselta ei löytynyt vastaavaa sitaattia. En löytänyt minkäänlaista "sitaattia" jossa oli käytetty sanaa 'rosvolauma'.  Ainoa paikka mistä moisen "sitaatin" löysin oli maahanmuuttovastaisen sivuston kommenttipalstalta. Pohjana tälle väitteelle/sitaatille voi olla vuonna 1974 julkaistu Kekkosen haastattelu jokamiehenoikeuksista, Lapin luonnon säilyttämisestä ja massaturismista. Kyseisessä haastattelussa Kekkonen mainitsee, ettei pidä Lapin massaturismia hyvänä ajatuksena koska pelkää sen vahingoittavana haurasta luontoa. Lähteissä linkki videohaastatteluun ja artikkeliin sen ympäriltä. Mainittakoon tähän loppuun muutamia Kekkosen sitaatteja, jotka ovat jokseenkin vastakkaisia:
"Turvallisuus ei ole aitojen panemista, vaan ovien aukaisemista." 
"Perusvika, jos sen rohkenisin sanoa, Suomen kansassa on tosikkomaisuus."
"Suomenkielessä on vakiintunut ilmaisu moisille 'tosiasioille', niitä sanotaan yksinkertaisesti valheiksi."
-Urho Kalevi Kekkonen" 

 

Kommentit (1)
Ei ollut ensimmäinen kerta; kysy.fi-vastaajat ovat ennenkin menetelleet noin. Sitä vasto... Ei ollut ensimmäinen kerta; kysy.fi-vastaajat ovat ennenkin menetelleet noin. Sitä vastoin kirjastot.fi:ssä näkee monesti tyylikkäämpiä korjauksia: niissä on huomautus päivityksestä ja usein kiitokset asiakkaalle, jonka ansiosta korjaus syntyi. (Kuulemma osa helsinkiläisistä vastaajista toimii molemmissa; ovatkohan toimintaohjeet erilaiset?)
13.11.2018 10:24 Sten Borg 16399
12.11.201817:35
22181
36

Mielestäni sekä kysymys että osin myös vastaus olivat luonteeltaan anakronistisia - ne pyrkivät ottamaan kantaa ilmiöön, jota presidentti Urho Kekkosen aikana ei lainkaan ollut olemassa, mikäli tässä nyt väestötasolla tuntuvaa maahanmuuttoa tarkoitetaan.

Kuten tunnettua Kekkosen aikakaudella Suomesta päinvastoin suuntautui erittäin voimakas työperäinen muuttoliike ulkomaille, ennen muuta Ruotsiin ("suuri muutto").

Toisaalta Kekkosen tunnettu viittauksella "ovien aukaisemisesta, ei aitojen panemisesta" ei  ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa, vaan se liittyy Suomen tuolloin harjoittamaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

PS. Presidentti Kekkosen etunimet olivat Urho Kaleva, ei "Kalevi".

Kommentit (0)
13.11.201816:16
22181
15

Nyt pitää, ikävä kyllä, taas jatkaa tämän jutun käsittelyä:

Huomasin äskettäin, siis tänään 13.11.2018, että tässä kysymyssäikeessä vastuksilleni ja kommentoinnilleni annetut "pisteet" ovat muuttuneet: eilen ja vielä tänään keskipäivällä kummallekin vastaukselleni (joista toinen siis oli asiaa selvittävä kommentti) oli annettu 3 "pistettä". Nyt sitten nämä "pisteet" ovatkin yllättäen laskeneet 2:een. Tästä olen sataprosenttisen varma, ja varmaan muutkin, esim. Sten Borg,  sen panivat merkille.

En  piittaa tuon taivaallista siitä annetaanko mille tahansa vastaukselleni "pisteitä" vai ei; vastausten kirjoittaminen tälle palstalle on sinänsä riittänyt minulle jonkinlaiseksi vapaa-ajan ajoittaiseksi täytteeksi tai harrastukseksi.

Nyt kuitenkin alkaa tuntua siltä, että kyseessä olisi jo jonkinlainen "kosto" eilisistä kirjoituksistani.

Jos epäilyssäni on perää, asia muuttuu vakavaksi. Ei kai minkäänlainen "kostotoiminta" voi kuulua Helsingin kaupunginkirjaston toimintaperiaatteisiin?

Pyydänkin, että Kysy.fi:n päätoimittajaksi ilmoitettu Jukka Uotila ryhtyisi selvittämään, mistä asiassa oikein on kyse.

Kommentit (3)
Lähetä hänelle sähköpostia, ei hän tätä palstaa seuraa jokaisen kysymyksen tarkkuu... Lähetä hänelle sähköpostia, ei hän tätä palstaa seuraa jokaisen kysymyksen tarkkuudella, joten ei ehkä koskaan näe tuota toivettasi. Sähköposteihin hän vastaa ripeästi. Tuosta vastausten korjaamisien merkinnästä oli hänen kanssaan puhetta jo 2-3 vuotta sitten, aikoi näin ohjeistaa, mutta minusta tuntuu että vastaajissa on aina silloin tällöin tilapäistä porukkaa (ehkä jopa TETtiläisiä?) eivätkä he ole ohjeita vilkaisseetkaan. Toisaalta kyllä jokainen täysijärkinen ymmärtää, että virhe on korjattu, jos sitä ei enää näy vastauksessa, jonka alla on korjaus.
13.11.2018 16:46 Köpi K 75949
Kiitos neuvosta.
13.11.2018 17:24 V. V. Kandestoeber 22181
Hyvä, että olette kommentoineet asiaa. Pisteitä tai ei - mutta vastausten muutteleminen... Hyvä, että olette kommentoineet asiaa. Pisteitä tai ei - mutta vastausten muutteleminen ja muu askartelu ei kuulu itseään ja asiakkaitaan kunnioittavan kirjastotoiminnan tapoihin. Tettiläisten kirjoittamiksi olen itsekin joskus epäillyt joitakin vastauksia. Onnea ja menestystä kaikille kysyjille ja vastaajille!
16.11.2018 19:15 Lahja Kotka 26273

Vastauksesi