Onko Keke Rosberg suomenruotsalainen?

Onko Keke Rosberg suomenruotsalainen?

Olen lukenut useita kirjoja Keke Rosbergista ja infoa löytyy mielinmäärin, mutta silti on jäänyt kaivelemaan onko hän suomenruotsalainen, siis onko hänen äidinkielensä ruotsi? Hän puhuu tietysti täysin suomea. Hän on syntynyt Tukholmassa ja isän puolelta viittaisi suomenruotsalaisuuteen, mutta lapsuusvuodet vietti kuitenkin hyvinkin suomalaisissa kaupungeissa kuten Iisalmi ja Oulu. Tässä siis kysymykseni. Kiitos.

Vastaus

Tarkkaan ottaen Keke syntyi Ruotsin Solnassa Tukholman kupeessa 6.12.1948. Isä, Haminasta kotoisin ollut Lars Rosberg opiskeli tuolloin Tukholman eläinlääketieteelisessä korkeakoulussa. Äiti Lea Lautala oli myös haminalaisia. Rosbergit muuttivat takaisin Suomeen keväällä 1950 ja perhe asettui asumaan Lapinjärvelle.

Vastaajalla oli käytettävissään kaksi Keke Rosberg -elämänkertaa. Matti Kyllösen jo vuonna 1982 kirjoittamassa teoksessa kerrotaan näistä ajoista seuraavasti:

"Suomenkielisen perheen sijoittuminen miltei täydellisesti ruotsinkieliseen kirkonkylään aiheutti juuri puhumista opettelevalle Kekelle hämminkiä, kun hän huomasi että muut puhuvat kieltä, jota hän ei ymmärtänyt. Onneksi hänen leikkitoverinsa olivat samassa asemassa, koska naapurina oli suomalaisen seurakunnan kirkkoherra ja heidän kolme lastaan."

Lasse Erolan tuoreemmassa kirjassa Keke Rosbergin elämä ja ajot todetaan lapsuudesta Lapinjärvellä samaan tapaan:

"Puhumisen oppimista sekoitti se, että enemmistö kuntalaisista oli ruotsikielisiä. Lapsesta tuntui, että ihmiset puhuivat aivan kummallisesti, hänen oli vaikea ymmärtää heitä."

Saa siis vaikutelman, että Keken lapsuuden ensimmäinen kieli oli juuri suomi. Lapinjärvellä tuntumaa tuli varmaankin myös ruotsin kieleen. Koulunsa Keke aloitti Haminassa vuonna 1955. Koulutie jatkui Oulussa 1957 ja Iisalmeen Rosbergit muuttivat 1962.

Kommentit (0)

Vastauksesi