Onko kalat värisokeita, onko niillä hajuaistia.Mikä on hyvä pyydys...

Onko kalat värisokeita, onko niillä hajuaistia.Mikä on hyvä pyydys...

Onko kalat värisokeita, onko niillä hajuaistia.
Mikä on hyvä pyydys kirjolohelle,sisävesillä?

Vastaus

Kalojen maku- ja hajuaisti on yleensä hyvin kehittynyt. Niiden toiminta perustuu makujen ja hajujen tunnistamiseen erikoistuneisiin soluihin, joita on kuonossa leukojen yläpuolella, huulissa ja suussa sekä kalan nielussa. Erityisen hyvä hajuaisti lohilla on niiden kutemisaikaan.

Kalat näkevät värejä, ainakin useimmat niistä. Kalan verkkokalvossa on kahdenlaisia soluja: tappisoluja ja sauvasoluja. Kun valoa on vähän, työntyvät sauvat esiin ja tapit vedetään sisään ja valoisalla päin vastoin. Tapeilla ja kaksoistapeilla joita on lohen silmässä, kala näkee värejä, jopa 22 erilaista. Kun valo vähenee, kala lakkaa näkemästä sinistä ja vihreää, sen jälkeen keltaista ja oranssia ja viimeisenä punaista. Aamulla kalat alkavat nähdä värejä käänteisessä järjestyksessä. Tätä solusysteemiä säätelee proteini yhdessä A2 vitamiinin kanssa. Kun kala paastoaa, esim. lohi, niin silloin se ei saa proteiinia eikä vitamiinia eikä täten pysty näkemään värejä.

Yksiselitteistä vastausta parhaaseen lohen pyydykseen ei löytynyt, mutta alla joitakin mielipiteitä ja suosituksia asiaan.

Tässä linkki hyvään artikkeliin kirjolohen perhokalastuksesta: http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php?topic=17238.0
Ja tässä lisää linkkejä kirjolohen pyyntiin: http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php?topic=7386.0
http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php?topic=6802.msg53317
http://www.kalastus.com/keskustelu/messages/29747/34910.html?1094462663

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalojen_anatomia
http://www.kalavehkeet.com/Cervemerc/18D783E1-E09B-41A2-A704-B49D33D30FA...
Aunesluoma, Walter. Perhokalastus: perhot ja perhonsidonta
WSOY. Porvoo: 1973
Erä-lehti. no.8, 2008.

Kommentit (0)

Vastauksesi