Onko kaksosraskaus milloin todennäköinen

Onko kaksosraskaus milloin todennäköinen

Vastaus

Kaksossynnytysten osuus kaikista synnytyksistä on 1,5 %, ja kaikilla naisilla on mahdollisuus kaksosraskauteen. Tuskin voidaan kuitenkaan sanoa, että kaksosraskaus on joskus todennäköinen. Sen sijaan on seikkoja, jotka lisäävät kaksosraskauden mahdollisuutta. Kaksosraskauden todennäköisyys kasvaa, jos äidin puolella suvussa on kaksosia; kaksosraskauden todennäköisyys periytyy siis geneettisesti suvuittain, kuten myös mahdollisuus saada kolmoset tai neloset. Myös monta raskautta läpikäyneillä naisilla kaksosraskauden mahdollisuus kasvaa. Äidin hyvä ravitsemustila lisää myös mahdollisuutta kaksosraskauteen. Hedelmöitys- ja hormonihoidot lisäävät osaltaan kaksosraskauden mahdollisuutta. Myös mitä vanhempi synnyttäjä on, sitä suurempi on kaksosraskauden mahdollisuus. Tämä johtuu siitä, että yli 30-vuotiailta naisilta irtoaa useampia munasoluja jokaisen ovulaation yhteydessä. Myös kaksosraskauksia lisäävää hormoni- tai koeputkihedelmöityshoitoa saavat naiset ovat yleensä yli 30-vuotiaita.

Lähteet:

Julkaisut:

Hamberger, Lars: Syntyy uusi ihminen. Helsingissä: Otava, 2003. Valokuvat: Lennart Nilsson. Suomentanut Ritva Leppänen.

Laatikainen, Tuula: Kaksoset itsenäistyvät kaksi kertaa. Lapsettomuuden hoito lisännyt monisikiöisiä raskauksia. Helsingin Sanomat 14.8.1995.

Lindberg, Marjut: Liian monesta sikiöstä osa voidaan abortoida. Arasta aiheesta ei Suomessa keskustella. Helsingin Sanomat 25.8.1996.

Lindberg, Marjut: Moniraskaus on riski. Helsingin Sanomat 25.8.1996.

Mitä vanhempi äiti, sitä useammin tulee tuplat. Ilta-Sanomat 4.3.1995.

Purho, Johanna; Nuutila, Mika ja Heikinheimo, Oskari: Kaksosraskaudet. Erityisseurantaa tarvitaan, mutta tulokset ovat rohkaisevia. Duodecim 2008:124, s. 1111–1119.

Internet:

http://www.kookas.fi/articles/read/2900

http://www.liberovaipat.fi/Pages/Dictionary/DictionaryTerm.aspx?id=4970

http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/nn:287

Kommentit (0)

Vastauksesi