Onko kaikki rekisteröidyt puolueet oppositiossa?

Onko kaikki rekisteröidyt puolueet oppositiossa?

Onko SKP oppositiossa?

3 vastausta

Suomessa on (7.5.2015) kymmenen rekisteröityä puoluetta. Nykyisen hallituksen muodostavat Suomen Keskusta, Kansallinen Kokoomus ja Perussuomalaiset. Oppositio -termiä käytetään yleensä niistä puolueista, jotka eivät ole hallituksessa (Kielitoimiston sanakirja: oppositiopuolue on puolue joka ei ole hallituksessa. Oppositio (vallassa olevaan suuntaan kohdistuva) vastustus, vastarinta; vastustajat vars. oppositiopuolueista t. ryhmistä kokonaisuutena.) SKP ei ole hallituksessa, joten edellä mainittujen määritelmien mukaan se on oppositiossa.

Kommentit (0)
29.02.201615:54
18566
87

Oppositiopuolue-hakusanan täydennetty selitys päivitetyssä Kielitoimiston sanakirjassa (29.2.2016):

eduskunnassa t. parlamentissa edustettuna oleva puolue, joka ei ole hallituksessa

Kommentit (0)
10.09.201512:28
25654
58

Jos vastauksessa mainitulla SKP:llä tarkoitatte Suomen kommunistista puoluetta, tulkintanne on aivan virheellinen. Suomen poliittisessa historiassa oppositiopuolueilla on aina tarkoitettu niitä eduskuntapuolueita, jotka eivät ole mukana hallituksessa. Tämä näkyy Nykysuomen sanakirjankin määritelmissä:

"oppositiopuolue [vastakohtana] hallituspuolue"

"opposositioryhmä  Eduskunnan oppositioryhmä"

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet voivat kyllä mielenilmaisuillaan tms. vastustaa eli opponoida hallituksen politiikkaa, mutta parlamentaarista oppositiota, jolla on eduskunnassa mahdollisuus esim. tehdä välikysymyksiä ja ainakin teoriassa kaataa hallitus, ne eivät tietenkään muodosta.

Kommentit (1)
Sanakirjojen toimittajat näkyvät typistäneen oppositiopuolueiden määritelmää jo Per... Sanakirjojen toimittajat näkyvät typistäneen oppositiopuolueiden määritelmää jo Perussanakirjaan, joka ilmestyi vuonna 1992. Kielitoimiston sanakirjan sisällöstä voi lähettää palautetta sanakirjan toimitukseen, kielitoimistonsanakirja@kotus.fi (sähköisessä sanakirjassa sivun oikeassa yläkulmassa "Yhteystiedot").
17.9.2015 19:05 Sten Borg 18566

Vastauksesi