Onko juveniilinen vesi makeaa?

Onko juveniilinen vesi makeaa?

Se on kuumista lähteistä purkautuvaa vettä.

3 vastausta
11.10.201914:23
23203
14

Itse termi kyllä on käytössä. Esim. Kaarina Turtia: Sivistyssanat. Otava 2001:

juveniilinen vesi, geol. maan sisuksen hehkuvasta magmasta eroava, tulivuorista ja kuumista lähteistä kaasuna purkautuva vesi. Vastakohta vadoosinen vesi.

(Saman teoksen  mukaan vadoosinen vesi puolestaan on se osa pohjavettä, joka on peräisin maan pinnalta.) 

Kommentit (0)
26.09.201912:42
1976
9

En ole koskaan nähnyt tai kuullut termiä juveniilinen vesi. Kysyjän mainitsemassa merkityksessä epäilen sen harvoin olevan makeaa. Wikipedian mukaan esim Vichyn terveyslähteet ovat lämpimiä, ja kaikki tiedämme Vichy-veden olevan kivennäisvettä. 

Ranskalaisen Wikipedian mukaan alkuperäisen Vichy-veden  natriumpitoisuus yli 1 %. Englanninkielisen mukaan  makean veden on alle 0,05%. Valtamerissä suolaprosentti on yli kolmen.

Onko juveniili  tässä yhteydessä oikeutettu määrite? Minä ymmärtäisin juveniilin veden olevan sellaista, joka on vastikään syntynyt vedyn palaessa, ollen luonnossa yleensä muista yhdisteistä peräisin. Vulkaanisen toiminnan yhteydessä tämä lienee mahdollista. Tällöin uskoisin veden joutuvan kosketukseen monien helppoliukoisten kivennäisten kanssa, joten tuskin se on  makeaa. 

Kommentit (0)
11.10.201911:42
1976
8

Valitettavasti edellisessä vastauksessa oli pilkkuvirhe ja alkuperäisen vissyn natriumpitoisuus on promillen paikkeilla. Sekin kuitenkin ylittää mainitun 0,05%:n rajan.

   Toinen asia sitten, että vissy ei kaiketi ole juveniilia vettä, vaan ilmeisesti pohjavettä, johon on liuennut mineraaleja. Juveniili vesi purkautuu vulkaanisessa toiminnassa, ehkä suurimmalta osalta höyrynä. Sehän voi olla magmassa ollutta kidevattä tai purkauksen palamistuotetta. Joka tapauksessa juveniilia siten, ettei se vuosimiljooniin ole ollut pallomme vesikierrossa. Jos se on nestemäisessä muodossa, siihen on epäilemättä liuennut jotain. täsmällisempään vastaukseen  tarvittaisiin perehtynyt geologi. Purkauksissa vesihöyrykään tuskin purkautuu yksinään.

   Mainittakoon, että geysirin vesikin joudutaan puhdistamaan ennen käyttöä kylpy- tai lämmitysvetenä tms. Siinä on mm. rikkiyhdisteitä. Geysirien vesi on vulkaaniselle alueelle virrannutta pohjavettä.

   Lähteenä eri kieliset Wikipediat.

Kommentit (0)

Vastauksesi