Onko "jenkkikassi" käsitteen takana jokin amerikan kassimalli vai liittyykö se...

Onko "jenkkikassi" käsitteen takana jokin amerikan kassimalli vai liittyykö se...

Onko "jenkkikassi" käsitteen takana jokin amerikan kassimalli vai liittyykö se Jenkki-purukumin mainoskampanjaan takavuosina.
Jenkkikassi= yleensä sininen valkoisin koristein/vahvistuksin oleva pystymallinen kassi

Vastaus

Jenkkikassit olivat sinisiä,ruskeita tai vihreitä. Niissä saattoi olla vetoketjulla suljettava erillinen alaosa, jossa voi kuljettaa esim. urheilutossuja. Erään mainostajan mukaan jenkkikassi oli ”ihanteellinen matkoilla ja ostoksilla, todellinen yleispussi”.

http://www3.jkl.fi/ksmuseo/haloo/rakennus/naistenpuku8.htm

Jenkkikassin esikuva on ilmeisesti ollut amerikkalainen urheilu- tai pelikassi, josta käytetään nimitystä ”holdall” tai ”gym bag”.

http://en.wikipedia.org/wiki/Holdall

Jenkkikassit olivat olennainen osa 1950-luvun nuorison pukeutumista. Suomessa ei ennen tätä ollut ollut varsinaista nuorisomuotia. Vielä vuosikymmenen alkupuolella nuoret pukeutuivat aivan kuin vanhempansa. Amerikkalaiset nuorisoelokuvat herättivät kuitenkin kiinnostuksen nk. college-tyylisiin vaatteisiin. Tämän tyylin muistetuimpia asusteita olivat tyttöjen valkoiset tennistossut ja nilkkasukat, pojilla taas koristossut. Ja niin tytöt kuin pojatkin vaihtoivat koulureppunsa ja salkkunsa jenkkikasseihin, kun niitä alkoi tulla kauppoihin ja Anttilan postimyyntiin.

1950-luvun puolivälissä valmistettiin ensimmäiset suomalaiset farkut eli farmarihousut, Vaaksa Oy:n Väiskit. Muita nuorten muodin suosikkeja olivat nappulatakit eli duffelit ja harmaat, kumiset elefanttitossut.

Kirjallisia lähteitä:
Iloinen 50-luku : Purkkaa, unelmia ja sotakorvauksia. Tammi, 2003.
Larmola, Maija: Jenkkikassi ja muita juttuja Kukkulan korttelista. SKS, 1998.
Putasuo, Tuula: Farkkukirja. Minerva, 2006

Kommentit (0)

Vastauksesi