Onko jääkiekkokypärä oleellisesti huonompi pyöräilyssä käytettynä, kuin itse...

Onko jääkiekkokypärä oleellisesti huonompi pyöräilyssä käytettynä, kuin itse...

Onko jääkiekkokypärä oleellisesti huonompi pyöräilyssä käytettynä, kuin itse pyöräilykypärä? Eroaako pehmustus/suojaus oleellisesti, kun ajatellaan kaatumista tai muuta törmäystä? Miksi pyöräilykypäriä on niin monen muotoisia ja mistä tietää mikä on oikeasti hyvä? Paljonko ne ylipäätään kestää iskuja ja kuinka niitä testataan?

Vastaus

Pahoittelen vastauksen viipymistä.

Parempi kypärä päässä kuin ei kypärää ollenkaan, mutta miksi käyttää jääkiekkokypärää pyöräillessä, jos kerran pyöräilykypäräkin on siihen tarkoitukseen kehitelty? Liikenneturvallisuuden kannalta pyöräilykypärä on parempi vaihtoehto, koska se on suunniteltu täyttämään tietyt turvallisuusvaatimukset liikenteessä. Lisäksi pyöräilykypärä on varmasti jääkiekkokypärää mukavampi ajaessa. Joissakin jääkiekkokypärissä käytettävät ritilät kasvojen edessä olisivat liikenteessä pikemminkin turvallisuusriski mahdollisissa vaaratilanteissa.

On myös todennäköistä, että liikenneonnettomuudessa saatavat iskut ovat kovempia kuin jääkiekkopelien törmäystilanteissa syntyvät iskut, joten jääkiekkokypärä ei välttämättä suojele liikenteessä yhtä hyvin kuin pelitilanteissa. On kuitenkin myös yhdistelmäkypäriä, joita valmistajat tarjoavat sekä pyöräilyyn että luisteluun.

Pyöräilykypärien valmistajilla ja maahantuojilla on velvollisuus varmistua pyöräilykypärien turvallisuudesta. Pyöräilykypärät ovat henkilönsuojaimia, ja ne kuuluvat henkilönsuojaindirektiivin soveltamisalaan. Myynnissä olevien kypärien tulee olla eurooppalaisen standardin EN 1078 mukaisia. Hyväksymismerkintä on CE. Nämä kypärät ovat läpäisseet iskunvaimennustestin, jossa kypärä ja sen sisällä oleva 5 kg painava mallipää pudotetaan 1,5 metrin korkeudelta ja mallipäähän kohdistuva kiihtyvyys on alle 250 g:tä (g=vapaan putoamisen kiihtyvyys). Ilman iskunvaimennusta mallipäähän saattaa kohdistua jopa 1000 g:n kiihtyvyys http://www.liikenneturva.fi/tietolehti/2010/siniset/pyorailykypara.php. Kypärissä tulee myös olla käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Sopivan mallin löytää parhaiten kokeilemalla. Tärkeintä on, että kypärä istuu hyvin käyttäjän päähän ja on napakka. Kypärä tulee säätää huolellisesti ja asettaa päähän kulmakarvoihin saakka, jolloin se suojaa myös otsaa.
Jos kypärään kohdistuu iskuja, se on vaihdettava uuteen. Vaikka kypärässä ei näkyisi ulospäin mitään, on mahdollista, että sen runko on vaurioitunut, ja silloin kypärä ei enää suojaa kuten aiemmin.

Muuta aiheesta:
http://www.yhteishyva.fi/vapaa-aika_perhe/retkeily_kalastus/saada_pyorai...
http://www.liikenneturva.fi/www/fi/kampanjat/pelasta_kallonen.php

Kommentit (0)

Vastauksesi