Onko itsemurha rikos?Entäs jos kehotan jotain tekemään itsemurhan, niin onko se...

Onko itsemurha rikos?Entäs jos kehotan jotain tekemään itsemurhan, niin onko se...

Onko itsemurha rikos?
Entäs jos kehotan jotain tekemään itsemurhan, niin onko se rikos (jos itsemurha ei ole rikos, niin ei se ainakaan rikokseen yllyttämistä ole sitten)?

Vastaus
20.01.201010:37
29060
95

Suomen lain mukaan itsemurha ei ole rikos, eikä siitä löydy mainintaa rikoslaista.

Aikaisemmin itsemurhaa pidettiin Suomessakin raskaana rikoksena. Kirjassa ”Suomalainen itsemurha” (Yliopistopaino, 1989) ilmestynyt Jussi Pajuojan artikkeli ”Itsemurhat ja laki” kertoo, että Suomessa voimassa olleissa laeissa itsemurha mainitaan ensimmäisen kerran kuningas Kristofferin maalaissa 1442. Sen mukaan pyövelin tuli haudata itsemurhan tehneen ruumis syrjäiseen paikkaan tai polttaa se roviolla ilman kristillistä hautausta. Samanlaisia määräyksiä oli vielä 1700-luvulla voimaan tulleessa laissakin. Ranskassa ja Englannissa oltiin silti vielä ankarampia, koska itsemurhan tehneen omaisuuskin voitiin takavarikoida.

Itsemurhan yrityksestä rangaistiin Suomessa 1840-luvulle asti, joskin tapauksia oli kohtalaisen vähän. 1800-luvulla tuomioistuimetkin alkoivat katsoa itsemurhia sormien läpi ja tulkitsemaan niitä mielenhäiriöstä johtuneiksi, jolloin vainaja voitiin siunata hiljaisin menoin kirkkomaahan. Periaatteessa itsemurhan kieltävä säädös oli laissa mukana vuoteen 1894 saakka, vaikka tapauksia ei enää käsiteltykään tuomioistuimissa. Joissakin maissa itsemurhan yrittäminen on vieläkin rikos, kuten käy ilmi osoitteesta http://en.wikipedia.org/wiki/Legal_views_of_suicide löytyvästä englanninkielisen Wikipedian artikkelista.

Suomessa itsemurhaan kehottaminen ei ole itsessään rikos – vaikkakin moraalisesti sellaista voidaan pitää hyvin paheksuttavana –, mutta se voi joissakin tapauksissa täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkit. Se voitaisiin varmasti tietyissä tilanteissa katsoa esimerkiksi uhkaukseksi tai kunnianloukkaukseksi. Toisaalta itsemurhassa aktiivinen avustaminen on laitonta, joten henkilön tappaminen tämän omasta pyynnöstäkin katsotaan rikokseksi. Ns. aktiivisesta eutanasiasta tai avustetusta itsemurhasta on käyty keskustelua Suomessakin, ja joissakin maissa se on jopa laillistettu, koska etenkin parantumattoman sairaat ihmiset eivät pysty tekemään itsemurhaa, vaikka haluaisivatkin. Aika näyttää, tullaanko aktiivinen eutanasia laillistamaan Suomessakin.

Jos itsemurhan historiallinen tausta ja asenteet sitä kohtaan kiinnostavat, suosittelen edellä mainittua teosta ”Suomalainen itsemurha” (Yliopistopaino, 1989), jossa ilmiötä käsitellään monelta eri kantilta.

Kommentit (0)

Vastauksesi