Onko Itämeren tai Suomenlahden alueelta löydetty yhtään kalliomaalausta joka voitaisiin tulkita purjeveneeksi?

Onko Itämeren tai Suomenlahden alueelta löydetty yhtään kalliomaalausta joka voitaisiin tulkita purjeveneeksi?

Kuinka yleistä on veneiden esiintyminen Itameren-Suomalaisissa kalliomaalauksissa? Onko olemassa kalliomaalauksia joiden merkitystä ei ole tunnistettu?

2 vastausta
30.12.201522:44
24035
114

Suomen kalliomaalaukset ovat pääasiassa peräisin neoliittiselta (nuoremmalta) kivikaudelta, vanhimmat aina varhaiskampakeramiikan ajoilta (5200 eKr. -). Nuorimmat maalaukset ajoitetaan varhaismetallikauden puolelle, 1000-luvulle eKr.

Arkeologi Matti Huurteen mukaan purjeita (eikä edes airoja) ei kivikaudella tunnettu.Niin ruuhia kuin suurempiakin aluksia on kuljetettu eteenpäin melomalla.

Merenkulun historiaan erikoistuneen Yrjö Kaukiaisen mukaan purjeen käyttö näyttää yleistyneen Itämeren alueella ensimmäisen ajanlaskun alun jälkeisen vuosituhannen puolivälin tienoilla, sillä 500 - 600-lukujen jKr. skandinaavisissa riimukivissä on kuvattu aluksia, joissa on yksi raakapurje.

Kommentit (0)
30.12.201518:20
82236
34

Tiettävästi purjeveneitä ei ole ainakaan Suomen kalliomaalauksista löydetty. Kalliomaalaukset ovat varsin primitiivisiä, venettä kuvaa yleensä pelkkä kaari, jossa lyhyitä pystyviivoja kuvaamassa miehistöä. Suurin osa kalliomaalauksista on löydetty sisämaasta eikä Itämeren rannikolta. Ehkäpä kalliomaalausten aikana käytössä olivat ruuhi-tyyppiset puun rungosta veistetyt veneet, jotka kölin puuttuessa eivät voineet purjeita käyttää.

Venettä kuvaavat kaaret ovat suht yleisiä, tosin eivät niin yleisiä kuin eläinkuviot.

On lukuisia kalliomaalauksia, joiden merkitystä ei tiedetä, joko niiden huonon kunnon tai vain tunnistamattoman kuvion vuoksi. Katso toisen linkin listasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi