Onko infraäänellä ja infrapunalla jotain yhteistä?

Onko infraäänellä ja infrapunalla jotain yhteistä?

Onko infraäänellä ja infrapunalla jotain yhteistä? Molempien etuliite infra- viittaisi jonkinlaiseen yhteyteen. Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Infra-
infra-, lat. etuliite (myös adverbi ja prepositio), joka merkitsee alapuolella (lat. infra ) olevaa, alapuolista tai alempaa.

Vastakohtia: supra-, ultra-.
Lähde: http://www.facta.fi/tietosanakirja/35072

Ja vielä määritelmiä:

Infraääni
Infraääniksi kutsutaan ääniä, joiden taajuus on ihmisen kuuloalueen alapuolella eli noin alle 20 hertsiä.

Useat eläimet kuten valaat, elefantit, kirahvit, okapit, alligaattorit ja sarvikuonot käyttävät matalia infraäänialueen taajuuksia keskinäisessä viestinnässään. Ihminen ei kuule värähtelijää, jonka taajuus on alle 20Hz. Jos tällaisella värähtelijällä, esimerkiksi suurella koneella tehtaassa, on paljon energiaa, se saattaa vaikuttaa hermostoomme. Infraääniä tuottavat myös mm. tuulet, myrskyt, ilmastonmuutokset ja jopa jotkut maanjäristykset. Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Infra%C3%A4%C3%A4ni

Infrapunasäteily
Infrapunasäteily on sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on suurempi kuin näkyvän valon mutta pienempi kuin mikroaaltojen. Infrapunasäteilyn aallonpituus on siis väliltä 700 nm...1 mm.

Auringosta Maan ilmakehään saapuvasta lyhytaaltoisesta säteilystä yli puolet on infrapunasäteilyä (53 % kokonaisenergiasta). Ultraviolettisäteilyä on 8 % ja näkyvää valoa 39 %.

Infrapunasäteilyä kutsutaan myös lämpösäteilyksi, koska kappaleet säteilevät infrapuna-alueella sitä voimakkaammin, mitä lämpimämpiä ne ovat. Takka, keittolevy, Aurinko ja muut kuumat kappaleet ovat voimakkaita infrapunalähteitä.
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Infrapunas%C3%A4teily

Näin ollen voidaan ajatella, että infraääniksi kutsutaan ääniä, joiden taajuus on ihmisen kuuloalueella olevien äänien aallonpituuksien alapuolella ja infrapunasäteily on sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on mitta-asteikolla mikroaaltojen aallonpituuksien alapuolella.

Kommentit (0)

Vastauksesi