Onko ihmisellä joskus ollut niin paksu karvapeite, että se on ollut riittävä...

Onko ihmisellä joskus ollut niin paksu karvapeite, että se on ollut riittävä...

Onko ihmisellä joskus ollut niin paksu karvapeite, että se on ollut riittävä suoja kylmyyttä vastaan? Misi sitten joillain ihmisillä nykyään on vain vähän hentoja karvoja ja joillain kunnon turkki? Miksi iho tulehtuu, jos karva jää karvatuppeen?

Vastaus

Ihmisen esi-isillä on ollut karvapeite. Karvapeite on ollut suoja paitsi kylmyyttä vastaan myös suojannut nahkaa auringon ultraviolettisäteilyltä. Kädellisistä vain ihminen on menettänyt karvapeitteensä ja onkin esitetty erilaisia teorioita siitä, miksi luonnonvalinta on suosinut karvoituksen ohenemista.
Yksi selitys turkin menettämiseen on esivanhempiemme noin 1,8 miljoonaa vuotta sitten omaksuma uusi elämäntapa. Esi-isämme alkoivat perustaa pysyviä asuinpaikkoja, jolloin loisongelma muodostui mittavaksi. Paljaalta iholta on helpompi poistaa loisia kuin karvojen seasta.
Toinen teoria ajoittaa karvapeitteen muutoksen kahden miljoonan vuoden taakse. Silloin eläneiden Homo-suvun jäsenten on päätelty kulkeneen pystyasennossa kahdella jalalla. Afrikan savanneilla metsästäessään ihmisen esivanhempien olisi tullut juostessa hyvin kuuma, jos heillä olisi ollut samanlainen karvapeite kuin ihmisapinoilla. Tämän teorian mukaan karvoituksen väheneminen palveli lämmönsäätelyjärjestelmää.
Kolmas teoria on niin sanottu vesiapinaoletus. Tämän teorian mukaan ihmisen esivanhemmat ovat päätyneet Afrikan rannikoille ja uusi elinympäristö on vaatinut sopeutumista vesielämään. Märästä turkista ei ollut hyötyä ja se oheni vähitellen.

Tutkijat ovat määrittäneet, että tummaihoisuuden taustalla oleva geeni on syntynyt 1,2 miljoonaa vuotta sitten. Tummaa ihoa pidetään luonnollisena aurinkosuojana, ja pidetään todennäköisenä, että viimeistään tuolloin ihmisen edeltäjät olivat vähäkarvaisia. Geenitekniikan avulla on saatu selville, että vaatetäi on syntynyt 650000 vuotta sitten. Voidaankin päätellä, että ainakin siitä asti ihmiset ovat käyttäneet vaatteita.

Ihon karvoitukseen vaikuttaa yleensä perimä.

Karvatupentulehdus on yleensä bakteerin aiheuttama. Myös ihoa ärsyttävät aineet voivat edesauttaa tulehduksen syntyä.

Lähteet:
Tieteen kuvalehti 2010: 12, siv. 68 - 73
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihminen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_evoluutio
http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=0307287

Kommentit (0)

Vastauksesi