Onko ihminen eläin?

Onko ihminen eläin?

Vastaus

Se, onko ihminen eläin, riippuu määritelmistä. Jos kyse on tieteellisestä luokittelusta, ihminen epäilemättä lasketaan eläinkuntaan. Asiaa voi perustella sillä, että ihmiset ovat aitotumallisia eli koostuvat soluista, joissa on tuma ja soluelimiä. Aitotumallisten alaryhmissä ihminen ei voi olla alkueliö, koska ihminen koostuu valtavan monista soluista. Kasvikuntaan ihmistä ei voi oikein lukea, koska ihminen ei yhteytä. Ihminen ei muistuta ominaisuuksiltaan myöskään sieniä, joten jäljelle ei jää muuta luokkaa kuin eläinkunta. Kirjastoissa sähköisenä käytössä oleva ”Kielitoimiston sanakirja” kertoo, että eläimen määritelmään kuuluu orgaanisen ravinnon käyttö, soluseinämien puuttuminen ja kyky liikkua aktiivisesti, ja ihminen lajina täyttänee nuo edellytykset.

Eliöiden luokittelusta löytyy lisää tietoa Wikipedian artikkelista osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Eli%C3%B6. Eläinkunnan ominaisuuksista voi lukea lisää osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4inkunta löytyvästä artikkelista.

Toisaalta arkikielenkäytössä tehdään usein ero ihmisten ja eläinten välillä. Silloin ihminen on eläimen vastakohtana ja eläimiä ovat muut eläinkunnan edustajat ihmistä lukuun ottamatta. Länsimaisessa kulttuurissa tällainen eronteko on vahvana jo ”Raamatussa”, jonka 1. Mooseksen kirjassa Jumalan kerrotaan luoneen ihmisen omaksi kuvakseen eikä yhtä aikaa villieläinten kanssa.

Kommentit (0)

Vastauksesi