Onko ihminen ainoa eläinlaji, joka tapailee vanhempiaan aikuisenakin?

Onko ihminen ainoa eläinlaji, joka tapailee vanhempiaan aikuisenakin?

2 vastausta

Laumaeläinten piirissä lasten ja vanhempien suhde pysyy toisinaan tiiviinä myös lapsen itsenäistymisen jälkeen. Erityisesti matriarkaalisissa laumoissa elävien eläinten (norsut ja miekkavalaat) keskuudessa isoäidin rooli on merkittävä. Norsu- ja miekkavalas-isoäidit osallistuvat jälkeläistensä poikasten hoitoon ja helpottavat näin jälkeläistensä elämää. Miekkavalasnaarailla on havaittu jopa vaihdevuodet, jonka aikana isoäidit keskittyvät oman lisääntymisensä sijasta poikasten hoitamiseen. Vaihdevuosia on ihmisten lisäksi havaittu vain miekkavalailla ja lyhyteväpallopäävalailla. Miekkavalasnaaraiden vaihdevuodet alkavat samoihin aikoihin kuin vanhimmat tyttäret alkavat lisääntyä.

Kysymyksessäsi mainittua tapailua tuskin tapahtuu muiden eläinten kuin ihmisten keskuudessa.

Kannattaa tutustua pariin mielenkiitoiseen artikkeliin, jossa käsitellään isoäitien merkittävää roolia miekkavalas- ja norsuyhteisöissä:
http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/luonnontiede/miekkavalaat-paljastivat-mielenkiintoista-uutta-tietoa-vaihdevuosista-tata-epaillaan-syyksi-6614931
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005382580.html

Kommentit (0)
21.11.201717:59
15568
33

Jane Goodall kertoo kirjoissaan että simpanssit elävät ryhmissä, jotka koostuvat useista naaraista poikasineen ja useista uroksista, ja nämä liikkuvat ryhmän hallitsemalla alueella välillä kimpassa välillä erillään. Näissä ryhmissä nuoret naaraat usein siirtyvät naapuriryhmiin, mutta uroksilla ei ole tapana vaihtaa ryhmää, vaan ne jäävät samaan ryhmään jossa ovat syntyneet. Urossimanssit siis tapailevat äitejään alvariinsa, vaikka eivät koko aikaa kuljekaan kylki kyljessä näiden kanssa.

Kommentit (0)

Vastauksesi