Onko Helsingin sisäisillä bussilinjoilla joskus saanut tupakoida?

Onko Helsingin sisäisillä bussilinjoilla joskus saanut tupakoida?

Jouduimme avomieheni kanssa kiistaan, koska sanoin muistavani hyvin, että asuessani pikkutyttönä Jakomäessä, kaupunkiin menevän bussin takaosassa sai tupakoida. Linja oli varmaankin 77 ja äitini oli kova tupakoimaan, myös siskoni muistaa, että siellä sai polttaa. Tiedän, että 1977 vuoden tupakkalaissa tupakointi kiellettiin julkisissa ajoneuvoissa, mutta avokkaani ei usko, että myös Helsingin sisäiset linjat olivat siihen asti savullisia (ainakin takaosastaan). Toivottavasti te osaatte auttaa.

7 vastausta

Hei! Muistat aivan oikein. Busseissa oli tosiaan lupa tupakoida vuoteen 1977 saakka. Menneinä vuosikymmeninä linja-autossa olikin paitsi tunnelmaa, myös paljon savua. Tosin jo 60-luvulla esitettiin kaino suositus, että tupakointi rajoitettaisiin vain auton perälle, mutta se ei estänyt sauhuttelua etuosassakin ilman, että siihen kukaan puuttui. Myöhemmin tupakoitsijoille tuli lasiseinäkkeellä erotettu tila auton takaosaan. Se oli lähinnä symbolinen, sillä savu levisi myös muualle linja-autoon.

 

Kommentit (0)
14.03.201422:17
26839
72

Kaikella kunnioituksella, alkuperäinen vastaaja puhuu vain busseissa tupakoinnista yleensä, eikä Hgin alueesta. Toinen viittausteksti koskee ainakin osin 50-lukua.

Veikkaan, että kaiveltaessa asiaa jostain löytyy säädös, jossa sanotaan, että tupakointi on ollut kielletty liikennelaitoksen busseissa jo ehkä 1960 tai jotain, samaan aikaan kuin raitiovaunuissakin. Eli jo ennen ns. tupakkalakia. Säädös löytynee jostain kaupungin arkistosta.

Linjanumerointi on aloitettu liikennelaitoksen ulkopuolisilla linjoilla Helsingissä vasta 1950-luvun lopun jälkeen. Hgin ulkopuolella yhtiökohtainen numerointi jatkui vielä pitkään 60-luvulla.

Asuin Oulunkylässä vv. 1960-1974, enkä muista, että tupakointia olisi sallittu silloin sinisissä busseissa. Niissähän oli vielä 60-luvulla rahastajatkin, jotka vartioivat paitsi maksamista, myös hyvää käytöstä. Sinne kulkivat ensin bussit no 51 ja 53,  1966  numerot muuttuivat numeroiksi 64 ja 65 ja reititkin pantiin uusiksi..

Kaukoliikenteessä sai polttaa vielä ainakin 60-luvun alussa.  

Osaa Hgin alueen paikallisliikenteestä hoiti mm. Helsinki-Maaseutuliikenne, ruskeat bussit. Niissä on saattanut olla tupakointi sallittua myöhempään kuin sinisissä busseissa. Oranssinpunaisissa Oy Liikenne Ab:n  busseissa, jotka ajoivat paikallisliikennettä mm. Jakomäkeen, Itä-Helsinkiin ja nykyiselle Vantaalle, oli pitempään tuhkakuppi istuimen selustassa kuten Hki-Maaseutuliikenteelläkin.  Linjalla 77 on todennäköisesti ollut jo tupakointi kielletty, sillä Hgin sisäisten bussien numerointi muuttui 1966, jolloin ne mukautuivat postinumeroihin. 

Hgin linja-autoaseman ja Pukinmäen väliä on ainakin 60-luvun lopulta ajanut Metsälän liikenne oy, linjanumerolla 69, vaaleanharmaat bussit - tupakointi kielletty jo ainakin 1971.

Toki on voinut olla tilanteita, jolloin tupakantuskainen kuljettaja on saattanut antaa tuttujen matkustajien käryttää, kun ajopelissä ei ole ollut enää muita matkustajia.

Hessu Höpö, mitähän vuosia mahdat tarkoittaa, ja mitä sisäisen liikenteen busseja, sinisiä vai muita?

 

Kommentit (0)
14.03.201416:10
2057
38

Asuin Helsingiissä 1960-63, enkä millään jaksa uskoa etten muistaisi, jos sinisissä busseissa olisi tupakkaa saanut polttaa.
Eihän niissä ollut tuhkakuppejakaan istuimien selkänojissa.
Lähes kaikissa oli vielä sisäänkäynti takaovesta jonka vieressä oli rahastajan istuin, eikä takaosaa ollut edes istuimia. Ruuhka-aikaan bussit olivat vielä aina täysinäisiä kuin nuijalla lyödyt, niin johan siellä olisi tupakan kanssa sählääjä polttanut kanssamatkustajatkin.

Pitkän matkan linjureissahan taisi saada käryttää niillä muutamalla takapenkkipaikalla vieä aika pitkään, vaikka se ovella erotettu "peräkoppi" olikin jäänyt jo sinne 1940- luvulla ja sitä aikaisemmin rakennettuihin koreihin.

 

 

Kommentit (1)
Muistan itsekin lapsena olleeni Helsingin sisäisen likenteen bussissa, jossa tupakoitiin,... Muistan itsekin lapsena olleeni Helsingin sisäisen likenteen bussissa, jossa tupakoitiin, mutta vuosilukua en muista. Siniset bussit taisivat ajaa vain Helsingin keskustalinjoja, mutta muu sisäinen liikenne kaupungin laidoille, kuten kysyjän mainitsemaan Jakomäkeen, hoidettiin muun värisillä busseilla. Ehkäpä niissä muun värisissä sisäisen liikenteen busseissa sai tupakoida vuoteen 1977 asti.
14.3.2014 16:29 Hessu Höpö 8169
15.03.201408:19
22667
36

 "Kaikella kunnioituksella, alkuperäinen vastaaja puhuu vain busseissa tupakoinnista yleensä, eikä Hgin alueesta."

----------------------

Pahoittelen osaltani väärinymmärrystä. Luulin aluksi, että Kysy.fi:n edustajan tarkoitus oli vastata tehtyyn kysymykseen.

Kommentit (0)
16.03.201414:18
16707
35

Tämäkään netin Tapiola-palstalta siteerattu muistelu ei ole Helsingistä, mutta läheltä kuitenkin:

Someron Linjan busseissa (ne keltaiset) sai polttaa tupakkaa vielä 60-luvulla, kun mentiin kavereiden luokse Nöykkiöön. Bussissa Helsinki-Teerelä (nyk. 160) oli rahastaja, joka keräsi maksut ja bussin takaosa oli varattu tupakoitsijoille. Oli muuten aikamoinen savubussi, kun Espoon Auton busseissa oli tupakointi kielletty.

Kommentit (0)
14.03.201415:15
22667
34

Tuntuu uskomattomalta, että Helsingin entisajan sinisissä busseissa on vuoteen 1977 asti saanut tupakoida, mutta uskottava se nyt sitten on, kun kerran Kysy.fi:n vastaaja sanoo asian tietävänsä. Minulla on 1950-luvulta lähtien (aluksi tosin kovin utuisia) muistikuvia Turun kaupungin busseista eli "keltaisistavaaroista", TLO:n siniharmaista busseista ja raitiovaunuista. Niissä ei koskaan mainitsemanani aikana, siis ensimmäiseen tupakkalakiin mennessä, saanut polttaa. Se oli kylläkin sallittua jo lyhyilläkin maaseutulinjoilla bussin takapenkillä esim. välillä Turku - Lieto.

Kommentit (0)
15.03.201422:29
26839
30

Hyvä Ystävä, niin minäkin luulin...

Oli mielenkiintoista kuulla, miten asia on ollut Turussa. Kiitos siitä.:-)

Itse asiassa Hgin alueen paikallisliikenteessä busseissa oli edessä laipiotasolla jopa pienet metallikyltit, joissa kiellettiin tupakointi, samoin kuin keskustelu kuljettajan kanssa. En vain pysty sanomaan, mistä vuodesta lähtien, joten sanoisin "niin pitkältä kuin muistan".

Kommentit (0)

Vastauksesi