Onko Helsingin rautatieasemalla ollut toisessa kerroksessa ravintola 1970-luvulla? Nimi?

Onko Helsingin rautatieasemalla ollut toisessa kerroksessa ravintola 1970-luvulla? Nimi?

4 vastausta

Helsingin kaupunginmuseon avoimesta kuvapalvelusta löytyy valokuva vuodelta 1971, jossa Helsingin rautatieaseman toiseen kerrokseen vieviin rappusiin osoittaa 'Ravintola, restaurant'-kyltti ja ikkunoista näkyy ravintolamainen miljöö eli voidaan päätellä toisessa kerroksessa olleen ravintolan tuohon aikaan. Ravintolan nimestä ei kuitenkaan ole mitään mainintaa lukuisien mainosten - Postisiirto, maksujen oikotie; tupakka Kilta; vedä Win Tex värillä; van Kemp - lomassa. On toki mahdollista, ettei ravintolalla ole edes ollut erillistä nimeä.

Toisen kerroksen ravintolan nimi näkyy olleen Mathilda vuonna 1995, mutta sen perustamisajankohdasta ei ole tietoa.

Lisätietoja nimestä voisi koettaa löytää Helsingin rautatieaseman historiikista, Helsingin kaupunginmuseon Kysy museolta -palvelusta - tai ehkä jollain palstan lukijalla on nimestä muistikuva.


Honkavaara, Matti (1971) Helsingin kaupunginmuseo.

Kommentit (0)
08.11.201819:06
34794
86

Kyllä siellä oli ravintola, valitettavasti en muista nimeä, kun en koskaan käynyt siellä. Kuljin siitä vuosikausia ohi joko hallin kautta tai ulkoa, mutta enpä muista.

Aikaisemmin rautatieasemarakennuksessa oli 1,. 2. ja 3. luokan matkustajille kaikille omat odotustilansa ja niiden yhteydessä ravintola. Netissä vilahti muuan vanha uutinen, jonka mukaan 1950 olisi ollut tulipalo "2.luokan ravintolassa", ja mainitaan mm. palon alkaneen ravintolan hissistä. Ei käy ilmi kerrosta. Tällöin tuhoutui koko laaja osastoimaton ullakko silloiseen Rautatiemuseon siipeen asti, palomiehiä loukkaantui ja savun kerrottiin näkyneen Turkuun saakka. Vaan eipäs siinäkään jutussa ollut nimeä. Teksteissä yleensä mainitaan "asemaravintola", jollaiseksi on kaiketi kutsuttu alakerran ravintolaa.

Asemalle oli suunniteltu olympiavuodeksi 1952 ns. Olympia-salia, joka piti oleman Rautatientorin puoleisen sisäänkäynnin yläkerrassa - se sisäänkäyntihalli oli jaettu välipohjalla kahtia juuri kyseisen salin rakentamista varten. Wikiwandin mukaan salin sisustaminen tapahtui kuitenkin vasta 1950-luvun puolivälissä. Samoihin aikoihin sanotaan rakennetun kellotorniin kerroksia keittiöosaston tarpeita varten.

Hotelli- ja ravintolamuseolla on tietopalvelu, sieltä varmaan löytyisi vastaus itse kysymykseen.

Kommentit (0)
09.11.201821:21
29691
73

Selailin huvikseni Helsingin Sanomien hakutoiminnoltaan melko hankalakäyttöistä, "sumeita" osumia antavaa digiarkistoa. Tällaista löytyi:

Helsingin rautatieaseman toisen kerroksen ravintolasta kerrottiin valokuvan kera mm. Helsingin Sanomissa 17.8.1976 julkaistussa artikkelissa "Muonaa matkalaisille". Jutussa ravintolasta käytettiin lähinnä yleisnimen luonteisia nimityksiä"Helsingin rautatieaseman ravintola" ja "asemaravintola".

HS:ssa 4.10.1979 julkaistussa ilmoituksessa tiedotettiin, että "Helsingin aseman yläravintola on suljettu täydellisen remontin vuoksi". Ravintolan luvattiin taas avautuvan tammikuussa 1980.

Avajaiset kuitenkin viivästyivät maaliskuulle 1980, koskapa HS 12.3.1980 kertoi artikkelissaan, että "Helsingin Asemaravintola avasi korjausten jälkeen ovensa viime viikon puolivälissä ihan vaivihkaa".  Tästä jutusta ilmenee, että yläkerran ravintolalle "oli yritetty keksiä uutta nimeä" - siis aivan ilmeisesti entisen Asemaravintolan tilalle. Ravintolan silloinen johtaja Kari Isola kertoi haastattelussa mm. seuraavaa: "Ehdolla oli Asemamestaria, Asemapäällikköä, Ornamenttia ja Jugendia sekä erilaisia väännöksiä Eliel Saarisen nimestä. Mutta Helsingin Asemaravintolana tämä pysyy." Lehti jatkaa: "Ihmisten puheissa varsinainen asemaravintolan siipi on yhä Olympiasali kuten ennenkin" ja antaa johtaja Isolan täsmentää: "Vr suunnitteli ravintolaa valmistuvaksi olympialaisiin ja nimesi salin urheilujuhlan mukaan. Mutta ravintolahan valmistui vasta 1957."

Toisen kerroksen ravintola ilmeisesti kuitenkin jäi "virallisesti" nimeämättä, koskapa HS Euroopan eri kaupukien rautatieasemien ravintoloita vertailevassa jutussaan 22.4.1990 totesi Helsingistä näin: "Asema? Kysymys panee helsinkiläisen aprikoimaan. Rautatieasemallahan on pikaruokakioskien lisäksi kaksi paikkaa: katutasossa Eliel, kahvilan, peliluolan ja odotushuoneen sekoitelma: toisessa kerroksessa ravintola,lieneekö sen nimi 'Asemaravintola' vai nimenomaan 'Toinen kerros'?" Itse paikan interiöörissä ei tuntunut olevan vikaa, sillä lehden mukaan "[t]oisen kerroksen ravintolasali on pääkaupungin korkeimpia, upea tila".

Kolme vuotta myöhemmin vappuaatonaaton listassa vappulounaita tarjoavista helsinkiläisravintoloista (HS 29.4.1993) mainitaan sitten "ravintola Toinen kerros, rautatieasema", mikä kielinee horjuvan nimikäytännön jatkumisesta vielä 1990-luvullakin.

Kommentit (0)
09.11.201823:37
34794
57

Hienoa työtä, VVK!

Jopas oli nimijuttua kerrakseen. 

Hupaista oli sekin, että katsoessani tuota kuvaa vuodelta 1971 ensin vallan peljästyin, kun luulin, että se kulkija kuvan vasemmassa laidassa olin minä, mutta enpäs ollutkaan....kai.

Viitettä nimettömyyteenhän kai on sekin, että kuvan valokyltissä lukee vain ravintola och samma på svenska. Yläkertaan johtavien portaiden alapäässä oli kuitenkin poke virkapuvussaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi