Onko Helsingin pörssissä noteerattujen osakkeenomistajien tiedot julkisia?

Onko Helsingin pörssissä noteerattujen osakkeenomistajien tiedot julkisia?

Onko Helsingin pörssissä noteerattujen osakkeenomistajien tiedot julkisia? Esim saanko osakkeiden määrän sekä siirto/hankinta-ajan nimellä ja sos tunnuksella ja mistä?

Vastaus

Suomalaisten osakeomistus on julkista tietoa. Yhtiöt kirjaavat tiedot osakekaupoista ajantasaisiin osakerekistereihin. Euroclear Finland Oy vastaa arvopaperikeskuksena kotimaisten ja ulkomaisten arvopapereiden käsittelystä rekisteri- ja selvitysjärjestelmissä. Sen tiloissa Helsingissä voi käydä tutkimassa pörssiin listatun yhtiön osakerekisteriä. Yrityksen aulassa on myös asiakaspäätteitä, joilla voi selata tietoa pörssiyhtiöiden omistajista. Tarkemmin saatavilla olevasta tiedosta ja mahdollisesta maksullisuudesta voinee kysellä suoraan Euroclearista.

Ulkomaalaisten omistusten selvittäminen on hankalampaa, sillä he voivat halutessaan käyttää hallintarekisteriä. Hallintarekisteri on arvo-osuusrekisteri, jossa osakkeen todellisen omistajan sijasta näkyy arvo-osuustilin hoitaja. Hallintarekisteröity omistus ei näin ollen tule julkiseksi.

http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/mita-arvopapereista-pitaisi-tietaa,8
http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/arvopaperikeskus-sailyttaa-osakkeita
http://fi.wikipedia.org/wiki/Arvopaperikeskus
http://www.asiakastieto.fi/servlet/Ajankohtaista?T=nll&A=527&v=2002&a=Pa...
http://www.ncsd.eu/754_FIN_ST.htm#Selvitysosapuolipalvelut

Kommentit (0)

Vastauksesi