Onko Helsingin Agricolankuja 10:ssä sijaitsevilla rakennuksilla merkittävää historiaa?

Onko Helsingin Agricolankuja 10:ssä sijaitsevilla rakennuksilla merkittävää historiaa?

Vastaus

Kantakaupungissa asuvalle hyvä lähde oman kotikorttelin ja asuintalon historiaan ovat Helsingin vanhoja kortteleita -sarjan kuusi teosta. Sarjan toinen osa, Herrasväen ja työläisten kaupunki (Helsingin Sanomat, 1986) kertoo Eiran ja Kallion paikallishistoriasta. Torkkelinmäellä seisoo vierekkäin kaksi varsin samannäköistä kivitaloa, joista valokuvassa on Agricolankuja 9:n talo (as.oy Malmivuori). Alfred Ahlströmin suunnittelema rakennus valmistui 1928. Korttelin 337 kaikki talot valmistuivat vuosina 1927-28. Vaikka ne ovat eri arkkitehtien piirtämiä, noudattelevat ne vahvistettuja julkisivukaavioita ja sen vuoksi ulkoasuissa on selvää yhtenevyyttä. Alueen asemakaava oli vahvistettu vuonna 1914.

Mitään erityisen dramaattista ei näiden talojen historiasta kirjassa mainita. Vuonna 1944 jatkosodan suurissa helmikuun pommituksissa osui Torkkelinkujan edustan kallioperustaan pommi. Korttelin asukkaat hakeutuivat Kaarlenkadun pommisuojaan. Aamulla olivat asuntojen lasiovet ja ikkunat rikki. Korttelissa ei kukaan kuitenkaan menettänyt henkeään. Kirsti Topparin kirjoittama parin aukeaman mittainen esittely korttelin historiasta kannattaa toki lukea.

Juha Koskisen kokoama teos Kallion historia (Kallio-Seura, 1990) ei myöskään kerro tarkemmin yksittäisten asuintalojen vaiheista. Helsingin kaupunginarkistosta voi löytää tietoa talon rakennushistoriasta ja sieltä voi etsiä myös vanhoja asukastietoja. Kaupunginarkiston henkikirjojen sarja päättyy vuoteen 1924.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi